fbpx

Statut jednoglasno usvojen!

7 min. za čitanje
Foto: Sarajevo-x

12:38:Prisutnima se obratio i Iljo Dominković. Kazao je kako su delegati doživjeli mnoge neugotnosti, i kazao im kako oni nisu bili protiv nogometa, već se za njega borili. Poslije Dominkovićevog obraćanja proglašena je pauza do 13 sati, nakon čega će se nastaviti razgovarati o ostalim pitanjima sa dnevnog reda. Ovim završavamo live prenos, o svim daljnjim aktuelnostima i dalje čitajte na našem portalu.

12:32:Aplauz za Hadžibegića, Sjednica će nakon pauze biti nastavljena po redovnom dnevnom redu. Slijedi obraćanje Rudija Zavrla.

12:27:Faruk Hadžibegić obraća se prisutnima. Zahvalio se svima na razumijevanju, i kaže da se nada da će se sada sve moći nastaviti u normalnom tonu, i “da ćemo se sada svi moći zajebavati”.

12:22:Statut izglasan s većinom glasova, bez ijednog glasa protiv ili suzdržan!

12:16:Završena obraćanja, uskoro izjašnjavanje. Statut pred usvajanjem!

12:07:Predstavnik Tuzlanskog kantona također daje podršku Statutu.

12:05:Fahrudin Junuzović iz FS Srednjebosanskog kantona izašao i najavio podršku usvajanju novog Statuta.

12:03:Džemal Bisić iz FS KS kazao da delegati ovog saveza podržavaju vraćanje svega u normalne tokove.

12:01:Predstavnik FS RS kazao kako delegati iz FS RS nemaju nikakvih razloga da ne djeluju pozitivno i da ne prihvate ovaj statut.

11:59: Džindo povukao amandmane FS KS: “Žao mi je što naši amandmani nisu razmatrani, jer poboljšavaju rad NS BiH, i otklanjaju nedostatke. Nadam se da bi budući predsjednik mogao raditi normalno. U ovom momentu ćemo povući amandmane, ali sa molbom i željom da se razmotre kasnije.”

11:57: Predstavnik FS KS Suad Džindo se obraća Skupštini.

11:55: Nisu uvaženi amandmani FS Kantona Sarajevo, rečeno da se o njima može raspravljati nakon usvajanja Statuta.

11:53: Baković: “Statut možda ne zadovoljava sve, ali je podložan izmjenama. Krajnje je vrijeme da izađemo iz ovog labirinta, naše političke i ekonomske situacije. Našli smo se 1. aprila u slijepoj ulici, izrečena je suspenzija, i Komitet za normalizaciju je preduzeo sve da izađemo iz te slijepe ulice. Bili smo na dobrom putu, imali smo podršku, i zahvaljujem se svima koji su nam je pružili. Želim da pozovem delegate da usvoje izmjene Statuta, jer one nemaju alternative”

11:49: Baković završava sa pojašnjenjem amandmana na Statut koji trebaju biti usvojeni.

11:41: Izmjene Statuta osim što predviđaju da dužnosnici ne smiju biti kažnjavani, predviđa čak i da sa moralnog i zakonskog aspekta nemaju nikakvih hipoteka.

11:36: Prelazi se na treću tačku. Jasmin Baković predstavlja Statut.

11:35: Bajević: “Pozivam sve da zaborave male interese, i donesu odluku za dobrobit svih nas, i fudbala u BiH”

11:34: U ime “Ambasadora bh. sporta” prisutnima se obraća Dušan Bajević.

11:30: Osim: “Kako god okrenete, opet je Statut najbitniji. Evo, tu Bentz čeka, treba odmah Blatteru javiti rezultate ovog glasanja ovdje”

11:27: Osim: “Nisam htio da se pred vama ofiram. Moj prijedlog je bio da kooptiramo još neke članove, da imamo 7 prisutnih. Da imamo predstavnika profesionalne lige, da imamo po jednog trenera iz Premier lige, da nemamo situaciju da se prepucavaju po novinama, a onda da ih igrači imitiraju. Na primjer, da igrač baci medalju? Neka proba u Engleskoj baciti medalju. A, pitam se, da nije Borac prvak, kako bi moj drug Mile reagovao…“

11:27:Nakon što se na početku obratio prisutnima, uslijedilo je redovno obraćanje Ivice Osima u svojstvu predsjednika Komiteta za normalizaciju i predsjedavajućeg Skupštine. Počeo je u šaljivom tonu, nasmijava prisutne.

11:25: Izabrana Komisija za verifikaciju. Biraju se ostala tijela Skupštine.

11:22: Nakon zamjene redoslijeda tačaka 4. i 5., dnevni red usvojen jednoglasno. Sjednicom predsjedava Ivica Osim.

11:19: Iznosi se dnevni red sjednice. Uz ostale tačke, predviđeno je da najbitnija, usvajanje Statuta, bude treća tačka na dnevnom redu.

11:15: Na početku sastanka prisutnima se obraća Ivica Osim:

“Budite lijepo pozdravljeni, nadam se da ste se lijepo izdogovarali. Fudbal nam je opet pomogao, bez obzira na naše opredjeljenje. Izvinjavam se što moram da vam kažem, ali nadam se da se nakon ovog sastanka nećemo morati dogovarati. Ako se danas ne dogovorimo, Boga mi, teško…”

11:00: Delegati ulaze u salu u kojoj će se održati Skupština. Pred održavanje Skupštine održan je odopjen sastanak delegata iz RS-a. U salu su već ušli Ivica Osim, Faruk Hadžibegić, Sergej Barbarez…

Statut će biti usvojen! (Piše: E. Isanović)

Od 1. aprila N/FS BiH izgubio je sva prava koja je imao kao član svjetske i evropske nogometne porodice. Svi vjerujemo kako će se od danas stvari promijeniti.
Nakon formiranja Komiteta za normalizaciju i brojnih sastanaka napravljeni su krupni koraci. Gotovo sa sigurnošću možemo reći da će današnji rasplet biti pozitivan.

“U proteklom periodu urađeno je mnogo posla. Obavljeni su mnogi sastanci. Razgovaralo se s ljudima, vidjelo se šta im smeta i pronađena su rješanja. Sve to daje nam za pravo da se nadamo da će Statut danas biti usvojen i da ćemo svi skupa krenuti u jednom pozitivnom smjeru”, rekao je za Sarajevo-x.com Dino Begić, član Komiteta za normalizaciju.

Treba istaći i da su delegati Fudbalskog saveza Republike Srpske prije dva dana podržali usvajanje pomenutog dokumenta. Rodoljub Petković, generalni sekretar saveza je za naš portal rekao:

“Članovi Komiteta za normalizaciju su bili korektni prema nama. Osim toga predstavnici FIFA-e i UEFA-e su prihvatili naše amandmane. Sve je ispoštovano i ne vidimi razlog da se danas na Skupštini ne prihvati novi i tehnički mnogo uređeniji Statut koji štiti sve strane”.

Predsjedavajući Komiteta, legendarni Ivica Osim, također je optimista.

“Kod nas se nikada ništa ne zna. U trenutku se promijeni situacija. Međutim, ja sam optimista. Siguran sam da će suspenezija biti ukinuta”, kaže popularni Švabo.

Kako smo uspjeli saznati, i Nijaz Gracić koji je prije izvjesnog vremena bio protiv predloženih amandmana danas će podržati usvajanje Statuta. Sve nabrojano pokazuje da će većina delegata Skupštine podići zelene kartone i na taj način usvojiti novi Statut. To bi značilo da će se ukinuti suspenzija FIFA-e i UEFA-e i da će državni tim nastaviti kvalifikacije za Euro, a Borac, Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg igrati međunarodne utakmice.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments