Srbija i dalje maše crvenim potjernicama

3 min. za čitanje

tuzlaSjedište Interpola u Lionu odbilo je zahtjev BiH za suspenziju crvenih potjernica iz predmeta „Tuzlanska kolona“ koji se vodi u Srbiji, potvrdio je tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, a prenijela Srna.

Slučaj „Dobrovoljačka“

Prema obrazloženju Vukčevića, Interpol je zahtjev odbio zbog retroaktivnosti. Dodao je da je iz Interpola dobio i uvjeravanja kako će se oni truditi da se ne ometa istraga u slučaju „Dobrovoljačka“.

Ključni elementi
Čolaku nije jasno zašto Srbija povlači ovakve poteze kada su u toku pregovori pravnih eksperata dvije zemlje kojim bi se procesuiranje ratnih zločina sistemski riješilo. Narednog mjeseca u Beogradu će biti održani završni pregovori i definirane izmjene sporazuma o pravnoj saradnji dvije zemlje.
– Pravni eksperti iz BiH i Hrvatske usuglasili su se da državljanstvo i prebivalište budu ključni elementi u procesuiranju zločina. A zna se gdje su se ovi slučajevi poput „Tuzlanske kolone“ i „Dobrovoljačke“ dogodili. Nama je cilj da ne dođe do dupliranja istraga o ratnim zločinima. To bi značilo da se naši građani ne bi procesuirali u Srbiji, već u BiH. Kazneno gonjenje bilo bi ustupljeno BiH. Također, u Srbiji bi se procesuirali osumnjičeni koji se tamo nalaze i imaju državljanstvo Srbije – rekao je Čolak.V.d. ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić kazao je za „Avaz“ da je odavno naša država dobila iz Liona odgovor kojim se odbija zahtjev za suspenziju crvenih potjernica iz predmeta „Tuzlanska kolona“, ali da je to dokument povjerljivog sadržaja i da o tome ne može govoriti u javnosti.

– No, jedna od tema razgovora na skoroj Generalnoj skupštini Interpola u Singapuru bit će i potjernice u slučaju „Tuzlanska kolona“. Vukčević ovime što radi očito želi dodatno zbunjivati javnost. Pitanje tjeralica morat će se riješiti bilateralno između dvije zemlje – rekao je Krešić.
Ministar pravde BiH Bariša Čolak kazao je da insistiranje Srbije na crvenim potjernicama protiv bh. državljana sigurno ne doprinosi rješenju problema između dvije zemlje.

– Nema nikakve šanse da naši građani budu izručeni Srbiji. To je činjenica. Ovo znaju i u Srbiji. Raditi neke stvari koje ne mogu uroditi plodom, ja ne mogu razumjeti. Ne isključujem da u svemu ima politizacije – kaže Čolak.

Izvor nestabilnosti

Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić kazao je da Srbija na ovaj način nastavlja manipulacije Interpolovim potjernicama.

– Iako su u toku stalni sastanci i pregovori pravnih eksperata i institucija dvije zemlje, Srbija i dalje maše crvenim potjernicama i jednostrano odlazi u sjedište Interpola u Lion. Oni tako opterećuju situaciju u cijelom regionu. To je stalni izvor nestabilnosti. Ovime oni potvrđuju da nikakav dogovor sa Srbijom ne važi. Oni su se sami postavili u funkciju Haškog tribunala i dali sebi mandat na koji nemaju pravo – rekao je Ahmić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner