Ponovo pomor ribe u rijeci Spreči

2 min. za čitanje

ribeČlanovi Sportsko – ribolovnog društva „Drijenča“ iz Gračanice jučer su po ko zna koji put bili svjedoci masovnog pomora ribe u rijeci Spreči, nizvodno od Lukavca. Trovanje je, kako kažu predsjednik Skupštine SRD „Drijenča“ Almir Čelić i sekretar ovog društva Osman Hodžić, započelo u srijedu, kada su u Spreču ispuštene velike količine otrova iz Lukavca, odakle je ova rijeka pobijelila, a onda se s obala počeo širiti nesnošljiv smrad.

– Već jučer su ribari iz Petrova, Gračanica, Doboj Istoka i Doboja bili na obalama. Za ovaj ekoincident niko se niti u Tuzlanskom kantonu, niti Federaciji BiH baš nije nasekirao. Sve sam zvao, nikoga nema na radnom mjestu, niti inspektora, niti ministara, doministara, pomoćnika, sekretara. Neki na odmoru, neki već juče oko podne počeli vikendovati. Potrovaše nam ribu, potrovaše hranu i ljude, pa ovo nigdje nema – kazao je Osman Hodžić gledajući mrtve ribe.

Ovog proljeća, otkako su privredni sistemi u Lukavcu radili smanjenim intenzitetom, rijeka Spreča bila se izbistrila, na nju stigli kupači, vratila se riba. Sve do sredine ove sedmice. Ribari tvrde da su u borbi za očuvanje rijeke Spreče ostali usamljeni. Kratkoročne i dugoročne mjere u vezi sa zaštitom rijeke Spreče, koje je lani donijela Skupština TK-a, ostale su mrtvo slovo na papiru.

(Avaz/SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bas lijepo od vlade kantona sto ovo rade sa nasim rijekama a niko nece da se zauzme za ovaj slucaj da se ta rijeka ocisti ili sprijeci na bilo koji nacin jer ovo je sramota od vlade kantona tuzla,,Svako bi zelio da je okolina nam cista i narod bi pomogao oko toga da se to ocisti ali medutim kanton nista na to ne reaguje ,,dosta nam je otrova vise u nasoj drzavi treba da se uvede neki red i disciplina na ovoj regiji EKO drustva pozdrav ….

adbanner