fbpx

SNSD suspendovan iz Socijalističke internacionale

2 min. za čitanje
Odletjeli iz Socijalističke internacionale

U Atini se održava sjednica Vijeća Socijalističke Internacionale (SI), najveće svjetske asocijacije političkih partija. Teme zasjedanja bile su ekonomska kriza u Grčkoj, politička kriza u arapskom svijetu, kao i pozicija socijaldemokrata kada je u pitanju nuklearna energija, ali i obnovljivi izvori energije, saopćio je SDP BiH.

Predsjednik SI i premijer Grčke George Papandreou kazao je da Grčka nije siromašna zemlja, ali da je katastrofalno vođena, što ju je dovelo u nezavidnu situaciju u kojoj se danas nalazi. On je istaknuo spremnost da vodi Grčku putem oporavka, te je poručio da će Grčka sigurno preživjeti i pobijediti i u ovoj bitci.

Zasjedanje je bilo posvećeno i reformama u radu Internacionale, što se, pored ostalog, odnosi i na pitanje socijaldemokratske vjerodostojnosti pojedinih članica SI. Tim povodom, Etički komitet Internacionale dao je niz preporuka, među kojima je i preporuka za suspenziju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a koja je usvojena od Vijeća SI.

Obraćajući se Vijeću SI, predsjednik Etičkog komiteta Maurice Braud istaknuo je da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su “nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke”.

Ukoliko se nešto značajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom roku slijedi njihovo definitivno isključenje iz ove prestižne svjetske organizacije, kaže se u saopćenju.

Inače, delegacija SDP-a, koju predvode Damir Mašić i Saša Magazinović, tokom zasjedanja Vijeća SI imala je niz bilateralnih susreta sa delegacijama socijaldemokratskih partija iz okruženja, Evrope i drugih dijelova svijeta.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Naslov ne odgovara tekstu.

Ti onda definitivno nisi ni procitao tekst 😀

e moj medzede Smrdski … kako te vise nije strah i stid svog naroda … ne nas ostalih naroda vec naroda Svog …

pa ja neznam kako narod te Smrdske Repulike koju ti toliko branis i voli jer krades pare i uzimas nevidi sta ti radis i sta si uradio do sad .. eto i ZRS (zeljeznice RS idu pod stecaj ….) pa de mi reci u kojoj to drzavi Dodik jedne zeljeznice idu pod stecaj … ?? zar si ih toliko opljacko i opustosio da nemogu vise same …

e moj Dodik Dodik … al nadam se da ce TVOJ narod da vidi sta si ti uradio i ucinio za ovo vrijeme koje vladas …. ali hajd valjda do ove godine kako ti je reko Ptrik Moon odes sa vlasti i vlast ostavis nekome ko zna da radi svoj poso ….

sto prije odes to je bolje ….