fbpx

Smanjuju se primanja zvaničnika u TK, slijede direktori javnih preduzeća!

3 min. za čitanje

Naime, prema prijedlogu, koji će uskoro biti upućen u proceduru, smanjenjem osnovice s 843 na 712 maraka, ograničavanjem skupštinskih komisija i drugim rezovima, uštedjet će se značajan novac, ali i započeti veliko i dugo očekivano rezanje direktorskih i menadžerskih plata u ovom Kantonu.

-Za plate i primanja u budžetu za 2014. godinu izdvajalo se milion i 910.000 maraka, a mi sada planiramo da to bude milion i 600.000. Tako da idemo s 300 hiljada umanjenja, kada su u pitanju izabrani i imenovani zvaničnici. Tako bi došli u ovo uravnoteženje koje se od nas očekuje. To bi bilo smanjenje od 24 do 28 posto, dakle, blizu 30 posto – kazao nam je Senad Alić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, javlja Faktor.ba

On očekuje da će ovaj prijedlog, koji je sačinio Kolegij Skupštine, zajedno s Ministarsvom finansija i stručnom službom Skupštine, biti prihvaćen.

No, tu nije kraj. Alić za naš portal ističe da je njegov stav da u budućnosti niko ko prima platu iz kantonalnog Budžeta ne može imati veća primanja od premijera i predsjednika Skupštine.

– Nećemo to dozvoliti. Znači, niko neće imati veću platu, nego će imati bar jedan procent manja primanja. Ide i rezanje menadžerskih ugovora, kazao nam je Alić, ističući da radna grupa priprema zakon koji će regulirati plaće. Prema njegovoj najavi nacrt zakona bit će vrlo brzo završen.

– Jer, ovdje se samo proziva Vlada i Skupština, a direktori javnih preduzeća, domova zdravlja, imaju mnogo veće plate, pa čak i duplo veće. Od pet do šest hiljada ili od četiri do šest hiljada. Neki univerzitetski profesori imaju astronomska primanja. Dio je profesora u prošloj godini imao ukupna mjesečna primanja od sedam do čak 11.000 maraka – kazao nam je Alić.

Navodi da rezanje primanja počinje od Skupštine, ali da će tražiti, tačnije, nametnuti smanjenje primanja brojnim direktorima.

Alić nam je prokomentirao i nedavnu odluku Administrativne komisije Skupštine, kojom su, prema tvrdnjama sindikata, povećanje plate i primanja poslanicima. Alić je objasnio da se nije radilo o povećanju.

– Mi smo imali privremenu odluku po kojoj je osnovica umanjena za 30 posto i to je jedino Skupština uradila. Ta je odluka istekla. Osnovica za obračun trebala je tada biti 840 maraka i mi smo to smanjili za 10 posto. Sada će u pripremi budžeta to biti oko 24 do 28 posto smanjenje. I to će se smanjenje primjenjivati od mjeseca februara. Vjerujem da ćemo doći i do 30 posto – kazao nam je Alić.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Šta djeca znaju kol”ko je milion i šesto hiljada, samo naprijed,valjda će vam moć” bit”,nekako da pregurate godinu.Narod ko onaj magarac iz priče još malo pa će se naučiti da ne jede ali neće valjda nadajmo se završiti kao taj magarac,a na kraju boli vas za narod ,može se i narod ukinuti šta će vam, samo nešto zakera. I kad vam je bogti plata?,jel kasni?,jel preko računa?,i”mal regres ?,topli obrok?,prevoz?, odvojeni život?,mobitel?,jooj jes” vam dobro, da bi i nama malo….

zar nije osnovica bila 820,30 km