fbpx

Prikupljeno oko 77.000 KM za onkološke pacijente u Tuzli

3 min. za čitanje

Dosad je prikupljeno oko 77.000 KM u okviru kampanje “I ti možeš biti ta osoba!” koju je pokrenula Fondacija tuzlanske zajednice s ciljem prikupljanja sredstava za uređenje onkološkog odjeljenja UKC Tuzla – potvrdio je Feni menadžer Programa za filantropiju Fondacije tuzlanske zajednice Tarik Baraković.  

On podsjeća da je Fondacija tuzlanske zajednice pokrenula kampanju na inicijativu sugrađanina Mirze Mustafagića, koji je okupio grupu aktivista – influensera iz cijele BiH, a ideja je bila da se obezbijede bolji uslovi za onkološke pacijente na UKC Tuzla.

– Kampanju smo pokrenuli u ponedjeljak, i za nepuna tri dana prikupili smo oko 77.000 KM. Dok razgovoramo u ovom momentu donacije pristižu iz cijele BiH i svijeta. Javnost u cijeloj BiH je senzibilirana i trenutno imamo više od 2.000 donatora. Nas je sve ovo iznenadilo koliko je zapravo dobar odaziv i osjetljivost javnost na ovakve teme – istakao je Baraković.

Dodao je da je u početku bilo planirano da se prikupi 70.000 KM, ali je dodatnom posjetom Onkološkom odjelu i dnevnoj bolnici uočeno da su potrebe mnogo veće, tako da je cilj prikupiti 100.000 KM.

– Mi smo se lično uvjerili da uslovi nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu na jednoj onkološkoj klinici UKC Tuzla. Naši sugrađani, influenseri, svi su solidarni u ovome. Do sada u istoriji Fondacije ovo je kampanja koja je u rekordno kratkom roku zabilježila najveći odziv javnosti i mi smo prezadovoljni, pozitivno iznenađeni i pokazalo se šta sve solidarnost može i koja je moć građanskih aktivista, influensera sa društvenih mreža, pokazalo se na djelu kako to funkcionira – naglašava Baraković.

Prema njegovim riječima, u on-line kampanji učestvuju građani iz svih dijelova svijeta.

– Pored tih on-line donacija, postoje i žiralne uplate ili one koji uplaćuju na račun Fondacije. Sada se priključuju i firme, mnogi žele da se uključe u akciju. Imamo građane koji su osjetljivi, koji žele da pomognu i ne bi ovo ništa uspjelo da nije velikog broja pojedinaca, influenseri uvijek pokrenu lavinu i to je jako bitno, ali donacije su od velikog broja naših građana iz zemlje i inostranstva – kazao je Baraković.

(Izvor: Fena)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments