Prihvaćeni zahtjevi studenata! U toku pregovori sa Vladom

3 min. za čitanje

zastudenti567Studenti Univerziteta u Tuzli, predvođeni predstavnicima Unije studenata, danas od 10 sati protestvuju ispred zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta. Njihovi zahtjevi Vladi Tuzlanskog kantona i Univerzitetu su jasni i od njih, kako kažu, neće odustati. Prema posljednjim informacijama u poslijepodnevnim satima prihvaćeni su zahtjevi studenata upućeni na adresu Univerziteta. Predstavnici Unije studenata sada razgovaraju sa predstavnicima resornog ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona. Očekuje se i ishod ovih pregovora. Studenti od Vlade kantona zahtijevaju bezuslovan upis sa treće na četvrtu godinu na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli, i sa četvrte na petu godinu Farmaceutskog i Medicinskog fakulteta, te pete na šestu godinu “Bolonjaca” na Medicinskom fakultetu. Jedan od zahtjeva studenata upućenih kantonalnoj Vladi odnosi se na izmjenu člana 124. stav. 4 i 5 Zakona o visokom obrazovanju koji se odnosi na slušanje nepoloženih ispita i plaćanje ponovnog izlaska na ispit.

zastudenti567Studenti također zahtijevaju poboljšanje standarda života studenata u studentskim domovima, ukidanje zabrane od strane Vlade TK, na zapošljavanje asistenata i profesora na Univerzitetu u Tuzli te vraćanje novca studentima koji su stekli pravo finanisranja iz Budžeta. Studenti su uputili zahtjeve i Univerzitetu. Ti zahtjevi odnose se na ukidanje protuzakonite odluke o uslovima prelaska studenata sa statusom Studiranja za vlastite potrebe na status studenata koji su oslobođeni plaćanja školarine donesene na Senatu od 7. oktobra ove godine. Studenti također traže internu avaluaciju planova i programa na Univerzitetu u Tuzli te održavanje dekanskog roka i na Prirodno-matematičkom fakultetu. Od Univerzteta također traže otkazivane ugovora sa gostujućim profesorima koji nisu ispoštovali održavanje predavanja i ispita te brisanje iz novog, još neusvojenog, Statuta člana koji regulira uslove pod kojim studenti u statusu studiranja za vlastite potrebe prelaze u status studenta koji ne plaća školarinu.

Rektor unverziteta u Tuzli, Džemo Tufekčić, u izjavi za našu televiziju reko je kako ga niko nije obavjestio o protestima te da je o tome saznao u medijima. On je, kako je rekao, protiv bilo kakvog vida protesta ali je za zajedničko rješavanje svih problema sa kojima se studenti susreću. U svojstvu rektora, on je na strani studenata, ali kako je izjavio, samo kada je u pitanju zakonitiost i legitimnost njihovih zahtjeva. Studenti očekuju da im se obrati neko od nadležnih iz Vlade TK i sa Univerziteta. Nadaju se da će pozitivnom ishodu pregovora, a ukoliko neki od njihovi zahtjeva ne budu uvaženi spremni su, kako kažu, do daljnjeg nastaviti sa protestima.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar