Incko: Neće nas niko više vući za nos. Dodika čekaju sankcije, doći će i on na dnevni red!

13. Oktobra 2009.
2 min. za čitanje

valentin-inzko-2Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da međunarodna zajednica više neće tolerisati blokade i nedostatak volje među Bošnjacima, Hrvatima i Srbima da se provedu reforme, te dodao da će o eventualnim sankcijama protiv premijera Republike Srpske /RS/ Milorada Dodika biti, kako je rekao, odlučivano kasnije.
“Međunarodna zajednica više neće dopustiti da je neko vuče za nos. Nama pomaže i to da se susjedi, uključujući i Srbiju, pokazuju kao konstruktivni da podrže suverenitet BiH”, istakao je Incko u intervjuu za njemački list “Špigl”.Na konstataciju novinara ovog magazina “da mediji u Sarajevu spekulišu o tome da bi konflikt između Bošnjaka i Srba uskoro mogao dovesti do novog rata”, visoki predstavnik je istakao da se takve spekulacije moraju hitno prekinuti jer su mnogi ratovi počeli upravo riječima.”Riječi ponekad djeluju kao strijele i pogađaju direktno u dušu. Rane iz prethodnog rata, prije 14 godina, još nisu zaliječene”, rekao je Incko.Komentarišući mogućnost da se na predstojećim izborima, najvjerovatnije, srpske i bošnjačke stranke takmiče sa nacionalističkim parolama koje ugrožavaju proces ujedinjenja, Incko je rekao da je to, nažalost, tačno i da raste nezadovoljstvo u narodu.
“Bilo bi dobro kada bi do tada nešto bilo urađeno, nešto kao što je vizna liberalizacija koja bi građanima BiH omogućila da putuju u Evropu”, istakao je Incko.Komentarišući ocjenu bivšeg američkog ambasadora Vilijema Montgomerija da on u to ne vjeruje i da predviđa raspad BiH, Incko je rekao da je to neodgovorno od jednog tako visokog diplomate.
Incko je ocijenio da visoki predstavnik Evropske unije, kada dođe do transformacije OHR-a u EUSR, više neće imati pravo da smijeni domaće političare u slučaju neadekvatnog ponašanja, ili da preuzme odlučujući utjecaj u zemlji, ali neće ni biti bez mogućnosti da djeluje.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments