Presuda u Strazburu: BiH mora platiti 3,5 mlrd. KM starim deviznim štedišama

4. Novembra 2009.
2 min. za čitanje
euriSud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist trinaest i po hiljada starih deviznih štediša, koji su tužili državu BiH zbog neisplaćivanja stare devizne štednje. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić kazao je Feni da presuda tog suda još nije konačna, ali da iz nje prozilazi da država bh. štedišama u nekoliko dijelova treba da isplati dugovanja po osnovu stare devizne štednje.

“Nakon pet godina borbe pred nadležnim bh. sudovima, Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist trinaest i po hiljada starih deviznih štediša i na taj način odbacio tvrdnje pravobranioca BiH da se pitanje starih deviznih štediša pokušava riješiti kao u zemljama okruženja”, kazao je Nišić.

Najavio je i da će ovo udruženje istrajati i na isplati kamata, ali i na reviziji agencija koje se bave verifikacijom stare devizne štednje, a što je dogovoreno još prije dvije godine, a vlasti BiH uporno odbijaju da to izvrše.

S tim u vezi, on je ukazao na, kako tvrdi, različite nepravilnosti u postupku verifikacije.

“Zbog toga smo tražili reviziju agencija koje se bave verifikacijom stare devizne štednje. Ona je dogovorena još prije dvije godine na sastanku predstavnika entitetskih ministarstva finansija, Distrikta Brčko i Ministarstva finansija BiH s predstavnicima ovog udruženja održanom u Bihaću. Međutim, sve je ostalo samo na obećanjima”, kazao je on.

U BiH stare devizne štediše potražuju s kamatama oko tri i po milijarde KM.

(FENA)
Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

pa ja nek ljudima daju kakve certifikate ili dionice , mogu ih kasnije prodat za marku – dvije…..