Nova gripa: Nema razloga za paniku ni maske

3 min. za čitanje

h1n1-r1Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Jelena Ravlija smatra kako nema mjesta panici kad je u pitanju virus nove gripe, ali da razlog za oprez sigurno postoji jer je u pitanju novi virus. Količine cjepiva protiv nove gripe su male i prvenstveno su namijenjene za rizične kategorije.

“Nezahvalno je prognozirati, ali na sreću u BiH nismo dosad imali smrtnih slučajeva. I dalje nova gripa ima blaži klinički tok, ali ostaje nam da pratimo situaciju i nadamo se da će ona zadržati svoju blažu ćud”, rekla je dr. Ravlija.

 

Nošenje maski

Naglašava da za opću populaciju i zdrave ljude zaštitne maske nisu potrebne. Maska ima svoje opravdanje primarno kad je u pitanju oboljela osoba, te je preporuka da osobe koje nose virus trebaju staviti zaštitne maske da bi se spriječilo izbacivanje virusa.

Za zdravstvene djelatnike maska je sastavni dio osobne zaštitne opreme u cilju prevencije bolničkih infekcija, tako da su, ističe dr. Ravlija, zdravstvene ustanove, prema svojim mogućnostima, nabavile dovoljne količine maski.

 

Naručeno 30.000 doza cjepiva

Jednostavno, one štite svoje osoblje ne samo od H1N1 virusa nego i od običnog herpes virusa jer je ono izloženo masi ljudi koji dnevno prolaze kroz zdravstvene ustanove. Dakle, ništa osobito što bi upozoravalo da se nešto događa, što bi trebalo izazivati bilo kakvu vrstu zabrinutosti, ističe dr. Ravlija.

Ministarstvo zdravstva FBiH naručilo je 30.000 doza cjepiva protiv nove gripe, a doprema se očekuje u januaru sljedeće godine. Istovremeno, nabavljeno je i 10.000 doza cjepiva za sezonsku gripu, a kantoni su na vrijeme upozoreni da nabave dodatne doze tih cjepiva. Određeni broj kantona započeo je cijepljenje, a pojedine kantoni provode procedure nabavke cjepiva. Do decembra ove godine trebalo bi biti završeno cjepljenje stanovništva protiv sezonske gripe.

 

Higjena iznimno važna

Preporuka je da se cjepiva protiv te dvije vrste gripe daju u razmaku od četiri sedmice. Dakle, ako se stanovništvo cijepi tijekom novembra i u decembru protiv sezonske gripe, u januaru se može primiti cjepivo protiv nove gripe.

Međutim, količine cjepiva protiv nove gripe su male i prvenstveno su namijenjene za rizične kategorije (kronični bolesnici, trudnice, djeca slabijeg imuniteta), kaže dr. Ravlija i dodaje da je higjena iznimno važna za suzbijanje širenja virusa.

(bitno.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner