fbpx

Preispitivanje kalendara vakcinacije

5 min. za čitanje
Logo

Ova vakcina, koja je od 2002 godine finansiranja iz sredstava donatorskog fonda GAVI se bebama daje po rođenju, u prva 24 sata života. Primanje ove vakcine odmah po rođenju kod nekih beba Udruženje smatra preuranjenim jer prvog dana života trajno razara njihovu sposobnost izbacivanja toksina iz organizma.

Naime, neke bebe iz majčine utrobe izađu sa nedovoljno formiranim unutrašnjim organima i za dovršavanje formiranja tih organa je potrebno još nekoliko dana. Jedan od takvih organa je i jetra, koju, kada je nedovoljno formirana, ljekari nazivaju “nezrela” jetra. Ovakve bebe, kad prime samo BCG vakcinu u prva 24 sata života, uspijevaju potpuno da iz organizma izvrše izbacivanje konzervansa unešenog vakcinom. Međutim, te bebe nisu u stanju da se izbore sa dva konzervansa iz dvije vakcine ( BCG i hepatitis B) kada se one daju isti dan. Naime, kod nekih beba količina “čistača” organizma, kojeg luči bebin organizam da bi izbacio štetne materije iz organizma, a koja se zove glutation, je manja od količine dva konzervansa koje nakon vakcinacije beba treba da izbaci iz organizma. Tako je ova disproporcija lučenja zaštitinih supstanci i potrebe izlučivanja štetnih materija iz organizma stvorila podlogu za stvaranje tzv kumulativnog efekta štetnih materija u organizmu bebe. Neizbačeni toksini se nakupljaju i pretvaraju u neuro toksine, kao što je metil Hg koji je kod narednih vakcinacija izazivao trajna i teška neurološka oštećenja kod djece..

Posebno je zabrinjavajuće da jedan projekat , koji dolazi iz jednog odjeljenja Svjetske zdravstvene organizacije, kao što je GAVI, ne poznaje tako elementarne medicinske činjenice kao što je nezrela jetra. GAVI projekat je pri tom propustio da bebe sa nezrelom jetrom svrsta u rizičnu grupu za vakcinaciju protiv hepatitisa b i da prati njihove nus pojave . Ispitivanje trajnih i teških neurioloških oštećenja kod djece koja su u naglom porastu od 2002 godine je pokazalo da je otprilike 15 % beba trajni invaliditet steklo upravo zbog nezrele jetre. Ostali uzroci se još uvijek ispituju.

Strateško pitanje koje treba da riješi Federalni zavod za javno zdravstvo sa vakcinom protiv hepatitisa b su majke nosioci virusa. Nime, majke virus porodom prenose na svoju novorođenu bebu i takve bebe treba obavezno vakcnisati odmah po rođenju.

Treba napomenuti da i ostali parametri ove vakcine navode na razmišljanje. Broj zemalja u kojima je donirana vakcina od GAVI-ja bila licencirana u 2002 za javnu upotrebu je bio 30. U 1994 je bila licencirana u Bangladešu i na Filipinima, u 1995 u Argentini, Gvatemali, Koreji i Mijanmaru, u 1996 u Ekvadoru, u 1997 u Urugvaju, u 1998 na Tajlandu, u Armeniji , Azerbejdžanu, Gruziji i Iraku, u 1999 u Kosta Riki, na Jamajci, u državi Trinidad & Tobago, Kirghistanu i Uzbekistanu, u 2000 u Čileu, Dominikanskoj Republici, Peruu, Pakistanu, Turskoj, Mauricijusu, i državi Togo, u 2001 na Arubi , Paragvaju, Moldaviji, Jordanu i Gabonu. BiH je odobrenje za korištenje ove vakcine dala 07. 08. 2001 i postala prva evropska zemlja koja ju je odobrila.

Po bazi podataka Komisije za zdravstvo Evropske unije www. http Euvac.net rezultat broja zemalja u kojima je 2002 godine bila obavezna vakcinacija svih zdravih novorođenih beba u prva 12 ili 24 sata života bio 9. To su bile Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija, Poljska, Portugal, Rumunija, Turska i Španija. Prvi klinička testovi na zdravim novorođenim bebama su rađeni u godinu dana nakon što je ova vakcina počela da se daje djeci u BiH, u Argenitini od 2003-2004 godine na tri uzorka od 72 bebe tri različite dobne skupine. Trajanje zaštitinog efekta i farmako-kinetičke osobine, po podatku iz tadašnje Deklaracije proizvođača ove vakcine 2002 godine nisu bile poznate, Dokumentacija proizvođača vakcine nikada nije bila dostupna roditeljima u BiH. Glavni konsultant ovog projekta je bila dr. Popov iz Bugarske koja nije imala ni dana radnog staža u epidemiološkoj službi niti je ikada objavila ijedan rad iz te oblasti.

Najpouzdaniji način da se provjere ovi navodi Udruženja o ovoj vakcini je službeni nalog putem Interpola BiH.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments