fbpx

Predstavnici M.E.P.S. grupacije posjetili TK

3 min. za čitanje
M.E.P.S. grupacija prilikom susreta sa premijerom

Glavna tema razgovora bila je održivost avio – linije Tuzla – Dubai kao ključnog preduslova za dalji razvoj saradnje i stvaranje investicionih projekata u Tuzli, Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su ovom prilikom istakli značaj ovog zračnog mosta za sve ljude sa ovog područja koji trenutno žive i rade na području srednjeg istoka, te istakli interes Grupacije za razne vrste razvojnih projekata, apostrofirajući interes za staru zgradu općine u Tuzli.

„Obzirom na već prisutan interes investitora sa srednjeg istoka u narednom periodu ćemo organizirati posjetu novinarske ekipe televizijske stanice iz Dubaia, koja će pripremiti priču o Tuzli i Tuzlanskom kantonu, perspektivama i mogućnostima daljeg razvoja, a već radimo na organizaciji posjete visoke delegacije iz UAE Tuzli i Tuzlanskom kantonu“ rekao je u svom obraćanju Kent Leland Thompos, ističući neophodnost podrške Vlade Tuzlanskog kantona aktivnostima M.E.P.S. grupacije, kojoj je jedan od ciljeva i razvoj Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kao regionalnog kargo centra.

S ciljem jačanja međusobnih veza i što bržeg razvoja konkretne saradnje na sastanku je predloženo osnivanje ureda u Tuzli i Dubaiu, koji bi omogućili brzu razmjenu informacija i međusobnih kontakata, ali i pomogli u obezbjeđivanju deficitarnog medicinskog kadra koji bi radio u medicinskim ustanovama u Ujednjenim Arapskim Emiratima.

Premijer Čaušević je u svom obraćanju goste informisao da Vlada Tuzlanskog kantona neupitno podržava ove projekte i dalji razvoj saradnje, te jačanje poslovnih veza između Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cjelini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. „Mi ćemo u narednom periodu izraditi studiju privrednih, turističkih i ukupnih poslovnih kapaciteta koji bi mogli biti interesantni tržištu i investitorima u Emiratima, koju ćemo dostaviti našim partnerima u M.E.P.S.-u, kako bi je dalje distribuirali, a nakon toga ćemo nastojati da u Tuzli, za potencijalne investitore i sve zainteresirane iz Emirata, organiziramo investicijsku konferenciju, gdje bi mogli biti dogovoreni i konkretni oblici dalje saradnje“, složili su se predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona.

U okviru svoje posjete Tuzlanskom kantonu, u proteklih nekoliko dana, predstavnici Grupacije, gospoda Kent Leland Thompos, Mohamed Odeh i Amir Fetić su se upoznali sa medicinskim, i turističkim potencijalima kantona, te se susreli sa predstavnicima općinskih vlasti, privredne komore i nekim od najvećih privrednih subjekata, kao i predstavnicima turističkih agencija.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona, osim premijera Čauševića, današnjem sastanku prisustvovali su ministrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Aziz Čačković, poslanik u Skupštini TK Ferhat Mustafić, te direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Enver Jukanović i savjetnica Premijera Tuzlanskog kantona Jasna Hivziefendić.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments