fbpx

Povećanje penzija nije realno

1 min. za čitanje
Nermin Nikšić, premijer Vlade FBiH
Nermin Nikšić, premijer Vlade FBiH
Nermin Nikšić, premijer Vlade FBiH

Podsjećamo, predsjednik Saveza Omer Omerefendić naveo je da su zahtjev za rast penzija uputili Vladi i Parlamentu FBiH, ali da su svjesni da se njihova primanja ne mogu povećati iz redovnih doprinosa, ali da se mogu pronaći druga sredstva.

– Moram naglasiti da se mi unutar Vlade FBiH borimo protiv odliva sredstava od doprinosa za one penzije koje nisu starosne. Zamislite zemlju u kojoj se penzije finansiraju iz budžeta. To nije moguće, a nije ni u skladu sa zakonom – pojasnio je Nikšić.

On je naglasio da je nedavno razgovarao s čelnicima kantonalnih saveza penzionera i da je pozitivno iznenađen njihovim razumijevanjem situacije.

– Poštujem penzionere i razumijem njihov položaj, ali podvlačim da se penzije isplaćuju na osnovu prikupljenih doprinosa i nikako drugačije. Činjenica je da su njihove penzije vrlo male i mi ćemo učiniti sve da ojačamo stabilnost Zavoda PIO/MIO FBiH – poručio je Nikšić.

U FBiH 382.136 penzionera

Penzije u FBiH nisu povećavane već pet godina. Od 382.136 penzionera, njih 307.000 živi u ekstremnom siromaštvu. Najniža penzija iznosi 310,73 KM, zajamčena 414,13, a najviša 2.071,50 KM.

(SodaLIVE.ba/Avaz)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Nije , nije realno sta ce njima ostat u budzetu ..

A vasa primanja mogu biti preko 5.000KM mjesecno, a za nase jadne penzionere nema para.
Klosari jedni korumpirani….