Počela obuka inžinjera u oblasti zavarivanja

2 min. za čitanje

Inzinjeri zavarivanjaU okviru Instituta za zavarivanje Tuzla danas je počela obuka 17 inžinjera u oblasti zavarivanja.
Nakon što su postignuti značajni rezultati u oblasti obuke zavarivača Institut za zavarivanje Tuzla, koji je jedini ove vrste u Bosni i Hercegovini, danas je u svom razvoju učinio dodatni iskorak. U saradnji sa društvima za zavarivanje BiH i Srbije, Zavodom za zavarivanje Beograd, te Institutom SLM iz Magdeburga iz Njemačke, Institut za zavarivanje Tuzla će na ovaj način obučiti inžinjere i tako pomoći firmama iz Bosne i Hercegovine da budu konkurentne na međunarodnom tržištu.
„Da bi ispunile evropske norme i konkurirale za poslove na evropskom tržištu kompanije moraju imati zaposlene edukovane i certificirane radnike. Do sada se za ovu vrstu edukacije inžinjera i tehnologa moralo ići u Zagreb ili Beograd, ali evo od danas Institut za zavarivanje Tuzla će, u saradnji sa našim partnerima, svim firmama ponuditi edukaciju i ovdje u Tuzli“ istakao je Seid Zulić, direktor Instituta za zavarivanje Tuzla.

Uz Institut SLM iz Magdeburga osnivač Instituta za zavarivanje Tuzla je i Vlada Tuzlanskog kantona. „Ovom prilikom želim da čestitam svim polaznicima ovog edukacijskog ciklusa i želim da izrazim zadovoljstvo što su firme iz Bosne i Hercegovine ovu ekonomsku krizu, koja je posebno zahvatila metalo-prerađivačku industriju, prepoznale kao izazov i priliku za dodatno educiranje svojih kadrova kako bi što kvalitetnije i konkurentnije mogle nastupati na međunarodnom tržištu“ istako je premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić na svečanom otvaranju prve edukacije inžinjera u oblasti zavarivanja.

Osim premijera Mujića, današnjoj svečanosti u ime Vlade TK prisustvovao je i ministar obnove, razvoja i povratka, Sead Mujanović. U ime Instituta SLM prisutnima se obratio direktor Jurgen Bendler, a svečanosti su prisustvovali i predstavnici društava za zavarivanje BiH i Srbije, te Zavoda za zavarivanje Beograd.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
adbanner