Naša Stranka: RTV Lukavac u službi, koga?

27. Oktobra 2009.
1 min. za čitanje

nasa_stranka_logoNa e-mail [email protected] dobili smo saopštenje za javnost koje u cijelosti objavljujemo:

Opštinski Odbor NAŠA STRANKA Lukavac  po drugi put javno postavlja pitanje Opštinskom načelniku gospodinu Dževadu Mujkiću i direktoru RTV Lukavac Midhatu Sarajliću, zbog čega nema direktnog prenosa ili barem emitovanja snimaka sjednica Opštinskog vijeća Lukavac na frekvencijama Radio Lukavca.

Smatramo da je ovo najbolji način da svi mi, građanke i građani opštine Lukavac, saznamo kad, kako i koliko se vijećnici zalažu za našu dobrobit, rješavajući postojeće probleme.

Građanke i građani naše opštine žele znati šta se radi i gdje se troši novac, ko je kako glasao na sjednici Opštinskog vijeća.
Činjenica je da bi na ovaj način pomogli boljoj informisanosti stanovnika naše opštine o zaključcima, odlukama i prijedlozima svih klubova Opštinskog vijeća Lukavac a i rada opštinskog Načelnika.

I na kraju ponovo pozivamo direktora JP RTV Lukavac gospodina Midhata Sarajlića da javno informiše javnost, zbog čega se sa sjednica montira prilog i zašto se ne dozvoli emitovanje diretno ili snimka sjednice Opštinskog vijeća Lukavac.

Opštinski odbor Naše stranke Lukavac, Vam se unaprijed zahvaljuje na odgovoru.

(Naša Stranka OO Lukavac)

Podijeli ovaj članak
13 komentara
13 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bas sam veceras gledao na LTV tj slusao ovo saopstenje a i odgovor RTV Lukavac. Razlozi zbog kojih nema sjednica u programu je zabrana od strane RAK-a i kazu da nisu ni u tehnickoj mogucnosti da to odrade.
Malo mi to muljavo jer stalno TVTK prenosi sjednice OV Tuzla a TK prenosi kantonalne.

Već odavno se zna da ta televizija nije RTV Lukavac ni po čemu sem po imenu a ostalo sve je SDA i Devetačka televizija…. ispravite me ako lažem

Jedva cekam da se “lukavcanka” iz devetaka javi da brani nacelnika opet i iznova hahaha.Zaista je zanimljivo citati njene komentare. Izbrisano zbog kršenja pravila komentarisanja

Kod nas svaki grad, kanton, entitet i drzava mora da ima svoju televiziju. Nasi politiacari jednostavno moraju da imaju svoju medijsku igracku koja je veoma skupa i placa se iz dzepova gradana. Vecina tih TV postaja nisu javni servisi nego su pod direktnim uticajem politicke elite koja namijesta i po potrebi mijenja uposlene. BIH nije dovoljno bogata da ima toliko televizija, one bi kao nepotreban luksuz trebale da se podhitno ukinu jer nisu profitabilne i zive s grbace naroda…

televizija?

ljudi se se malo zapitajte samo sta je dzevad uradio za lukavac i okolna sela,a onda skontajte sta su nacelnici prije njega radili…
da se zna da sam SDP-ovac….POZZ

Sta je pisac htio reci?

al zna li iko da do sada niti jedan načelnik nije imao toliki budžet kao Dževad Mujkić svi mi znamo i zašto je to tako—

Ma ko je sta u radio veoma je bitno ali prioriteti su naj bitniji,TV,SPORT,PRIVREDA,
te tri stvari kad rade kako treba vrijede vise nego sve asvalta i kanala sto je iskopano u Lukavcu…A imali i jedan primjer od ovih navedenih da funkcionise kako treba..
Ako ima molim vas da mi ukazete…

Kao prvo – veeliki pozdrav od “lukavčanke” iz Devetaka za “9ak-a” iz (vjerovatno) Lukavca! Hvala na vjernosti! 🙂
Imam nekih nedoumica povodom ovog saopštenja, pa se nadam da mi ih neko može razjasniti. Prvo, koliko ja znam (a mislim da znam) osnivač RTV Lukavac je Općinsko Vijeće (zakonodavni organ vlasti), pa mi zaista nije jasno zašto dopis nije naslovljen na njih, već na Načelnika (izvršni organ vlasti). Gospodo, predstvanici Naše stranke, ukoliko biste jednog dana dobili prilku da krojite politiku ovog grada ili zemlje morate znati bar toliko da možete razlikovati ova dva organa vlasti, a ne miješati ih ili stapati u jednu osobu!
Drugo, podržavam da bi RTV Lukavac za onaj sat vremena koliko se ubacuju trebali da imaju kvalitetniji program, ali ne znam kako ste zamislili da prenosi sjednice Vijeća. Naime, te sjednice znaju trajati i po nekoliko sati, pa ne znam onda da li ste mislili da RTV Lukavac na kraju opet pravi sižee istih ili da ih pušta u dijelovima kao meksičku sapunicu?

Postovana lukavcanka,

Ja vam se zahvaljujem na tome sto citate saopstenja Naše stranke. Savjetujem vam da malo bolje proucite nadleznosti i odgovornosti izvrsne i zakonodavne vlasti. Mislim da to toliko nije ni bitno u ovoj temi, ali nemam prava a ni zelje da nekome to uskracujem.

Poenta ovog saopstenja je da se dozvoli gradjanima i gradjankama koji finansiraju projekat nazvan RTV Lukavac, da cuju ko po njima zasluzuje da bude ponovo izabran a kojoj osobi ne bi trebalo dati ponovo to pravo. Nije isto diskutovati i predlagati a znati da te slusaju samo oni koji su tu u sali ili znati da te slusaju i oni od kojih ti zavisi naredni mandat.

Stvarno ne vidim razlog sto bi neko bio protiv ove ideje, to mogu samo biti oni koji imaju lose namjere po lokalnu zajednicu. Prenos sjednica na frekvencijama Radio Lukavca moze doprinijeti kvalitetnijim rjesenjima koja se donose na sjednicama OV Lukavac.

Ja iskreno ne vidim tu nista lose. Naredni period ce pokazati kome odgovara pripremljena informacija odnosno prilog ili zivi program.

Ono sto je mene najvise iznenadilo u odgovoru RTV Lukavac i u vasoj diskusiju a to je da pricate o TV prenosu, dok se u saopstenju to nije ni jednom spomenulo. Svima nam je jasno da TV Lukavac to nije u mogucnosti ali na programu radio Lukavca je itekako moguce i sto je najbitnije ne bi kostalo mnogo novca.

Ovom prilikom obavjestavam javnost da ce Nasa Stranka – Opstinski Odbor Lukavac uputila zahtjev RAK-u u kojem ce trazi tumacenje zakona na temu prenosa sjednica OV na lokalnim medijskim kucama. I od njihovog odgovora zavisit ce nase buduce aktivnosti.

Veliki pozdrav za sve a posebno za vas lukavcanka iz Nase stranke.

S postovanjem,

Emir Osmanovic

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i na pozdravima!

Mene samo jedno zanima, zašto RTV Lukavac nebi gledali minimalno 12 sati dnevno putem kablovskog sistema. Mislim da se takva dozvola može dobiti i samo lažu oni koji bi rekli da RAK ne dozvoljava. Kada može RTV Slon, može i RTVL, pa da onda tu gledamo i direktne prijenose OV.

BTW. Neka oni svoj “program” puste kao i do sada od 19:00 ali na kablovskom sistemu se to može vrlo lako napraviti (kome je to u cilju)