Počela obuka četnika u Trebinju

3 min. za čitanje

cetnisiPredsjednik inicijativnog odbora nevladine organizacije “Srpski četnički pokret Republike Srpske” Siniša Vučinić koji se u Trebinju bavi obukom mladih četnika, pokazao je svojim učenicima na koji se način treba “boriti za četnička prava”.

Vlasti Republike Srpske, prije svih predsjednik i premijer tog entiteta Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, uopće ne reagiraju na osnivanje fašističke organizacije – Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske, koja si je za cilj postavila obučiti sto tisuća četnika u idućih deset godina.

Oglasio se tek načelnik Trebinja Dobroslav Ćuk koji je kazao kako njegova administracija s tim nema veze, te uvažio njihovo “građansko pravo” na udruživanje, pa makar se ta organizacija bavila mržnjom.
“Nećemo se miješati u rad te organizacije. To je slobodno udruženje građana. Niti to podržavamo niti se tome protivimo”, izjavio je Ćuk.

Voljan obučiti i djecu Muslimana i Hrvata

Vođa ovog i još nekoliko radikalnih srpskih pokreta, stranaka, ali i vojnih formacija koje su za vrijeme rata na prostoru bivše Jugoslavije počinile ratne zločine je Siniša Vučinić, 44-godišnjak impresivne biografije za jednog radikala, te osebujnog odnosa prema zakonu. Jedna od tih njegovih organizacija je “Srpski sokolovi”, a osnivao je i “Zlatnu ruku” čiji je cilj bio likvidacija svih muslimana.
Trenutno je član Srpske Radikalne Stranke, optužen je za kamatarenje po Novom Sadu, a bio je uhapšen i u akciji “Sablja” nakon ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.
Bio je blizak saradnik ratnog zločinca Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire Marković i član njene stranke JUL. Vučinića je Šešelj proglasio za četničkog vojvodu na Ozrenu u augustu 1992. godine.
“Ubio sam na stotine muslimana i Hrvata i strijeljao sam na stotine zarobljenika”, hvalio se Vučinović u medijima. Danas kaže da će u među svoje četnike primiti i Hrvate i Bošnjake pod uslovom da nisu “okrvavili ruke srpskom krvlju od Prvog svjetskog rata do danas”. Poželjna dob za učlanjenje u njegovu “udrugu” je 16 do 22 godine.
Naime, vojvoda Vučinić odaslao je 27. srpnja redakcijama “Glasa srpskog” iz Banje Luke i beogradskom “Vremenu” telegram s “izrazima saučešća” zbog “smrti vašeg novinara Miloša Vasića”.

Seoski redikul

Riječ je o novinaru redakcije Vreme koji Vučinićev “lik i djelo” prati još od devedesetih, a na vijest kako će upravo on voditi obuku četnika komentirao je za više medija da je riječ o “seoskom redikulu” odnosno budali koja je na vezi kod svih Službi, a činjenica da je “budala” jedino ga spašava od zatvora.
Naime, novinar Vasić utvrdio je kako je Vučinić ranih devedesetih godina držao antisemitske govore po Beogradu te da je prošao sve i to od od radikala do JUL-a i “udruženja Sloboda”, pa do neke “stranke ljevice” sve do kaznenog djela oružanog otpora iz noći hapšenja Slobodana Miloševića.

(Index.hr)

Podijeli ovaj članak
12 komentara
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ccc, djeca neznaju kako provodit raspust

sta ce jadni jest , imajul vode ? ah ja pa oni su cetnici njima to netreba, sto se mene tice nek jedu govna ko i njihov mentalno retardirani vozd . imal u ovoj nasoj karikaturi od drzave iko da zaustavi ovakve nakaradne dogadjaje ?

Dok mi opet po obicaju valjamo gluposti oni se haman opet pripremaju. A isto smo vako govorili puca se u Tuzli al nesikiraj se valjda nece kod nas….. Jadni mi sa nasom pamecu

Nesikiraj se prijatelju , sad smo i mi pametni , sada svaka bosnjacaka kuca ima oruzje , pa nek se oni pripremaju …

nije poenta u oruzju , poenta je da se ovakve stvari sprijece , da se ne dogode , koji nam k…ac treba ju ovakvi degeni , kakva je ovo drzava koja dopusta da se osniva fasiticki pokret , ( koji je jos nedavno pocinio neopisive zlocine u nasoj drzavi) , imali zdravog razuma , ovakve stvari se moraju sprijecit prije nego se dese , prvo su bili nekakvi mudjahedinski logori , sad ovi cetnicki , sta je sljedece ? kamp za obuku mladih ustasa? . ovo je cirkus , neke cure u srebrenici odgovore cetnicima, koji marsiraju dan nakon ukopa zrtava genocida , da je ovo bosna ( nakon njihovih uzvika “ovo je srbija” ) i bivaju privedene u policjiu i optuzene , a ti isti cetnici osnivaju svoj kamp za obuku novih degena , ovo je odvratno , ova drzava je odvratna , nasi politicari su odvratni , sve je odvdje odavno postalo odvratno.

Mogu se oni spremat koliko hoće nisu jednom uspjeli kad su bili jači,neće ni drugi put sad kad smo istih snaga,oni i hoće da nas ovakvim pisanjem radikalizuju,da počnemo na vehabije gledati kao zaštitare od ovakvih,kako nam je to spas pred ovim spodobama

pisam im se na vodju i na cetnistvo, nisu nikad ni bili nista vise nego picke…treba im otic ***, izdrobit im kosti pa ih spremit za bolnice, da se spametuju… nece bit kao sto je bilo, sad imamo hvala Bogu oruzja da naoruzamo NATO…

problem je u bošnjacima koji zbog svog nejedinstva malo pa malo plate glavom. treba li to dozvoliti ponovo? @Dado puška tu ne može mnogo pomoći. nama treba jedinstvo, strategija, vojni kadrovi, obučeno ljudstvo, pa tek na kraju oružje. u proslom ratu smo imali puske ali ne artiljeriju i bez nje se nista ne moze uraditi

E ovakvo nešto je bilo lijepo čuti tokom rata , kad četnici Ozrenski zavikaše ,,Nemojte , stanite nemojte mi smo domaći ,, a onda trk bježanija neki nisu ostadoše vječno ležati .I ne treba ih se plašiti oni su kao zečevi plašljivi kad je borba vojnička , kukavice su to velike…

da Ekv, to se desilo pred sam kraj rata kada su ozrenswki četnici tek stigli poraženi sa linije bojišta u Mrkonjić Gradu, kad neočekivano muslimani pod samim Panjikom. doduše veliki broj ih je platio glavama na maglajskom ratištu. a ništa gore kada smo u magacinu u Milinu selu pronašli nekoliko tona tuzlanske soli sa datumom pakovanja 1994.

Nije dobro za društvo, za dršavu BiH, zna se šta su četnici bili u II sv. ratu ubijali su sve od reda ko nije bio njihov pristalica bez obzira na vjeru iili naciju, a sada eto pojedincima oni postatode sinonim za nekakvo srpstvo,a znaju oni da to nosi u sebi klicu zla, ako su normalni naravno.

Svaka čast za Sinišu Vučinića to nama u RS i treba.Bravo.

adbanner