fbpx

Pčelar iz Prijedora uzgaja pčele koje ne bodu

2 min. za čitanje
BenQ Digital Camera

Radivojac je za novinsku agenciju Patria objasnio kako zapravo uzgaja visokokvalitetne matice koje je dopremio iz Instituta Celle u Njemačkoj, a koje su u institutu selekcinisane da daju samo mirne pčele. Takve pčele se na pčelinjacima u BiH još uvijek mogu vidjeti vrlo rijetko, ili skoro nikako.

– Stručnjaci u Njemačkoj su selekcijom došli do matica koja rađaju pčele koje su izuzetno mirine, a koje uz to daju i veće prinose meda, najmanje 30 posto više od pčela koje pčelari tradicinalno uzgajaju u Bosni i Hercegovini – rekao je Radivojac za Patriju, dodajući da su domaće pčele, one koje se mogu vidjeti na većini bosanskohercegovačkih pčelinjaka, upropaštene nekontrolisanim unošenjem drugih rasa pčela, naročito italijanske pčele i kavkaske pčele.

BenQ Digital Camera
BenQ Digital Camera

– Upravo zbog toga u BiH imate pojave da cijeli pčelinjaci donose jako malo nektara, najveći broj pčela je agresivan a kolonije su sklone rojenju, što pčalara dovodi u nepovoljan položaj, naročito ako se rojenje dešava u vrijeme intenzivnih pčelinjih paša – objašnjava Radivojac.

Ona keže da su matice koje uzgaja i koje od ove godine nudi i drugim pčelarima naročito pogodine za pčelare početnike, zatim za pčelinjake koje se nalaze u naseljenim mjestima jer njihove pčele ne napadaju susjede, a trebaju ih imati i pčelari profesionalci, jer pčele df takvih matica daju veće prinose, piše Patria.

 

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments