fbpx

Nakon dugo godina, prva plata za radnike Dite

2 min. za čitanje

Trenutno čekaju obećanu pomoć u  rekonstrukciji parovoda koji je od iznimne važnosti za ovo preduzeće. Naime, bez njega ne mogu pokrenuti proizvodnju praškastih deterdžanata.

Proizvodnja praškastih deterdženata, po kojima je tuzlanska Dita poznata širom zemalja bivše Jugoslavije, trenutno zavisi od brzine kojom bi Elektroprivreda mogla reagovati te pomoći ovoj fabrici u izgradnji parovoda do termoelektrane, kako je već ranije obećano.

Sirovine su pripremljene a tokom proizvodnje na ovom pogonu, zaposlilo bi se još radnika. A potražnja za praškastim deterdžentima je velika i zainteresovani su iz Iraka, Albanije i Makedonije. U pripremi je i novi proizvod „Blic“. A lijepa vijest je da će u narednim danima radnici Dite dobiti svoju prvu platu.

– Mi ove nedjelje dobivamo prvu platu. Znate li šta znači kad poslije 46 mjeseci dobijete platu? I ono što je najvažnije, ta plata je zaslužena. Dobili smo je svojim radom i dokazali smo svima da znamo, hoćemo i možemo raditi i živjeti od svog rada, kazala je Emina Busuladžić iz Dite.

Što se tiče uvezivanja staža, na to će morati još malo pričekati.

– Što se tiče staža, to će stajati malo. Sredstva koja mi sad zaradimo ne mogu dostati za to. Sada idu doprinosi, prije plate i to je naš zaključak i bez toga nećemo ići dalje. Za sada za uvezivanje staža nemamo uslove, zaključuje Busuladžić.

Za sada u Diti ide onako kako su radnici i zamislili. Radi se punom parom i očekuje se što brža pomoć u rješavanju problema sa parovodom.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Trebalo bi ponovo da se revitalizira Praško Prašković čuveni Prašinojedac
sa ingerencijama da, osim prašine, utamani sitnu i krupniju gamad koja
se nakotila i izjela sve šfo je bilo vrijedno,uključujuci i “Ditu” , nekadašnjeg
Yu – brenda ćija je proizvodnja bila redovno rasprodana.
I svi su bili zadovoljni. I radnici, i potrošači i država .A, sada?!
Sada “Anam Oni riču:
“To je nama naša borba dala da imamo Mital generala !”