fbpx

Parlament FBiH zakazao sjednicu zbog zagađenosti zraka u FBiH

2 min. za čitanje

Predstavnički dom Parlamenta FBiH zakazao je tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o zagađenosti zraka u Federaciji, piše Patria.

Tokom decembra 2016. kvalitet zraka je ozbiljno narušena u više gradova u Federaciji BiH. Najnekvalitetniji zrak bio je u Tuzli i Lukavcu, potom Zenici i Sarajevu, ali i nekoliko drugih gradova, poput Goražda i Jajca, gdje su zabilježena velika prekoračenja graničnih vrijednosti lebdećih čestica PM10 (čestice promjera manjeg od 10 mikrometara).

Maksimalna dozvoljena vrijednost onečišćenja u zraku je 50 ug/m3. U Tuzli je ta vrijednost tokom decembra išla i do 400 ug/m3, u Zenici (Radakovo) 330, u Sarajevu 275, a u Lukavcu do 260 ug/m3.

Federalna zastupnica Amra Harčić zatražila je još prošle godine da Federalni parlament održi posebnu sjednicu na kojoj će zastupnici tražiti rješenje za prekomjernu zagađenost zraka u FBiH. Parlament to nije prihvatio odmah, pa se Harčić, zajedno sa kolegicom, zastupnicom Almom Kratinom potrudila da prikupi dovoljan broj potpisa zastupnika koji su podržali njenu inicijatuvu, nakon čega je sjednica ipak zakazana.

Iz Parlamenta FBiH je potvrđeno da će tematska sjednica ‘Problem zagađenosti zraka u Federaciji BiH’ biti održana 14. ili 15. marta, u zavisnosti kada bude završena 19. redovna sjednica ovog doma.

– Žalosno je da je u Parlamentu FBiH uopće bilo opstrukcija da se ova sjednica zakaže. Na kraju sam sretna da smo uspjelirekla je Harčić za Patriju. Tematsku sjednicu podržali su svi zastuopnici iz opozicije, te dio zastupnika iz vladajućih stranaka.

– Zadovoljni smo jer će sjednica ipak biti održana, ali nismo zadovoljni jer nismo dobili tačan datum održavanja ove sjednice. Htjeli smo da na sjednici učestvuje i veći broj stručnjaka, i predstavnika nevladinih organizacija. Mislim da neki od njih neće moći uskladiti svoje obaveze sa terminom sjednice, jer još uvijek imamo samo okviran datum za njeno održavanjerekla je Harčić.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Stanje u naselju oko fabrike koksare je alarmantno, zagađenost zraka je svakim danom sve veća, krenite autom od Lukavca prema koksari i negdje od Hrvata ulazite u “zonu sumraka”

– Žalosno je da je u Parlamentu FBiH uopće bilo opstrukcija da se ova sjednica zakaže. Na kraju sam sretna da smo uspjeli – Umjesto da svi za vrat zaskoče Mittale i Mitaliće, Parlamutelarci
se još nadgonjaju hoćel’ i kada guknut prije nego što se grlica usere.Šta očekivati od onijeh koji su se nemal prošle hefte sjetili da počnu da ćeraju vinovnike zločina koji počinješe nad Zemljicom i Bošnjacima goleme zulume. Haman će biti po onoj:” Đekna još nije umrla, a kada će – ne znamo…”
Eeee Bosno moja, poharana !

Da li je ovo stvarno sa nekim ciljem ili samo da se sakupljaju politički pojeni za predstojeće izbore??? Ako je to s nekim ciljem, onda se radujem i rezultatima, jer nakon ove VANREDNE sjednice Lukavac ce da bude čist grad. Na žalost čisto sumnjam.
Ono što je činjenica da jeste da se neki nazovi političari ili političarke reklamiraju koristeći nevolju samih građana. Tako će ova VANREDNA sjednica nas građane FBiH da košta NEVJEROVATNIH 68.600,00 KM.
Za ovu sjednicu svaki poslanik će da dobije paušal u iznosu od 700KM, a njih u parlamentu ima 98 št u cumi iznosi tačno 68.600,00 KM. A taj ceh plaćammo opet mi bolesni građani ove države.
Zalosno…

Bar nešto od DF,Nova Zastupnica SBB iz Lukavca nije pokrenula ništa,a Refik je samo podizao ruke kao i njegova trojica u Vijeću,nešto slično su mogli Tare i Sale(SDA) u kantonalnoj skupštini ali NISU nisu ništa pokrenuli samo ruke gore i novine.

Jao sto se “ljevica” bori za Lukavac, pa to je strasno. Znajuci doticnu, tesko nama…

A slika nasmijane osobe, definitivno je predizborni KLIK, naručena vijest, da narod vidi kako Amra Haračić izgleda. Na svakom njenom djelovanju ista slika u krugu. Pa daj više, radi svoj posao za koji primas veliku platu i radi to kao svi drugi ljudi. Najgore je kada političar, posao za koji je preplaćen pravi stvar kao da nekome čini uslugu. Pa i ljekar izliječi bolest jer mu je to posao.