fbpx

Otvoren Rose-Roth seminar: Saradnja BiH sa NATO-om može biti puno bolja

3 min. za čitanje

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović izjavio je danas u Sarajevu da saradnja BiH sa NATO-om može biti puno bolja jer je ta organizacija uspjela izgraditi odličnu saradnju sa zemljama koje nisu članice.

U uvodnom izlaganju na otvaranju Rose-Roth seminara o temi ‘Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom sigurnosnom okruženju’ Ademović je podsjetio da je BiH od 2004. do 2010. usvojila značajan set zakona koji su sektor odbrane učinili prepoznatljivim u regionu.

– Očito je da nekoliko godina unazad imamo određene probleme u regionu ali uz političku volju i naučene lekcije iz prošlosti to možemo riješiti – naveo je Ademović.

Istakao je da je pomoć međunarodne zajednice potrebna i dobrodošla, posebno na putu BiH ka članstvu u EU i NATO.

– Lično nemam nimalo zadrške kad je riječ o članstvu u obje organizacije ali razumijem i kolege koji taj stav ne dijele i zato trebamo otvoren i argumentovan dijalog više nego ikada – rekao je Ademović.

Poručio je da nam je potrebna dodatna podrška, te da nam i pored činjenice da smo bili daleko odmakli u implementaciji programa saradnje sa NATO-m trebaju razgovori poput današnjeg.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) domaćin je 105. Rose-Roth seminara u čijem radu će sudjelovati oko 130 registriranih sudionika među kojima su parlamentarci PSNATO-a, članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-u, članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH i ministri iz Vijeća ministara BiH s predsjedavajućom Borjanom Krišto na čelu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktori policijskih agencija, kao i komandantica NATO štaba Sarajevo generalica Pamela McGahа, diplomatski predstavnici i stručnjaci iz BiH i prestižnih evropskih institucija.   

Na Rote-Roth seminar pozvani su i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH i nevladinog sektora.

Prvog dana konferencija najavljane su dvije sesije: “Nedavna dešavanja u BiH”, te “Euroatlantske integracije” sa dva panela: BiH i NATO i BiH i EU.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments