fbpx

Kržalić: BiH nije leglo terorizma

3 min. za čitanje

Bosna i Hercegovina nije leglo terorizma i ne može se smatrati poligonom terorizma i za terorističke prijetnje kako se to nastoji prikazati, izjavio je ekspert za sigurnost sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu prof. Armin Kržalić.

Predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu u kome su naveli “da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata“. Oni su u pismu naveli da u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici provode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje.

Prof. Kržalić kaže da je BiH kao i druge zemlje ranjiva u segmentu terorizma i ekstremizma i to je prepoznato u strategijama drugih zemalja, te zbog toga kažemo da je BiH ni manje ni više ranjiva na terorizam kao što su susjedne zemlje.

“Širenjem informacija o islamskom terorizmu u BiH navedeni politički akteri nastoje povećati političku polarizaciju unutar zemlje i kreirati okruženje u kojem je veća vjerovatnoća da će se terorizam pojaviti baš ovdje. Samim tim oni smatraju da će se javnost više zanimati za ovakve teme, a da će se oni u tišini moći posvetiti svojim retrogradnim aktivnostima. To je ono što je opasno” rekao je Kržalić.

Također, naglašava, u dubini ovakvih ideja krije se i namjera da se na neki način vanjske politike uvjere da je BiH prijetnja za sigurnosti Evrope i da kao takva nije održiva. 

“Ne treba zaboraviti da pristup tzv. “islamskom eksremizmu” u BiH i “čuvanje Evrope” od takve prijetnje bio u narativnu osuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića. I taj narativ se ovakvim neodgovornim pristupom nastoji ponovo oživjeti”, kazao je Kržalić.

Međutim, kaže on, ohrabruje činjenica da bh. sigurnosne institucije o ovom pitanju koriste veoma širok spektar mjera prevencije i derakalizacije. 

“A političari iz manjeg bh. entiteta umanjuju značaj tih činjenica zbog toga što i poslije rata oni nisu uspjeli da se suoče sa prošlošću. Dobro bi bilo da su imalo bili objektivni i da prikažu stvarne prijetnje koje građani prepoznaju, a koje se pojavljuju u Ravnogorskom četničkom pokretu” zaključio je prof. Kržalić u razgovoru za Fenu.

(Izvor: Fena)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments