fbpx

Otvoren javni konkurs za prijem mladih oficira u OSBiH

2 min. za čitanje

Naime, u odbrambenim strukturama BiH donesena je Odluka o odabiru 57 oficira, odnosno najuspješnijih, visokoobrazovanih mladih ljudi, od ukupnog broja kandidata koji će u sklopu treće generacije aplicirati za prijem u oficirski kor OSBiH.

Najavljeno je to na konferenciji za medije na kojoj su o ovom za OSBiH iznimno značajnom projektu govorili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse generalmajor Senad Mašović.

Istakli su značaj kadrovskog zanavljanja, podmlađivanja i jačanja OSBiH putem spomenutog projekta. Rečeno je da se radi o transparentnom procesu koji u prvi plan stavlja mlade lidere/oficire koji će se moći uspješno nositi s budućim izazovima u sklopu Misije OSBiH u BiH, ali i izvan zemlje – u sklopu mirovnih misija.

Uz očekivanje da će se na javni konkurs odazvati veliki broj mladih ljudi iz BiH, konstatirano je da je služenje u sklopu OSBiH privilegija i čast, te prilika za punu profesionalnu afirmaciju.

Dužnosnici MO i OSBiH iskazali su zahvalnost Vladi UK-a, odnosno Ambasadi Velike Britanije u BiH – Uredu vojnog atašea, za podršku ovom projektu koji je iniciran prije tri godine kao pilot-projekt pod nazivom ”Osnovna obuka oficira”, a čijoj su uspješnoj realizaciji doprinijeli NATO-štab Sarajevo i Komanda EUFOR-a.

O vlastitim dojmovima i iskustvu u vezi s prijemom u profesionalnu vojnu službu, odnosno oficirski kor OSBiH, govorili su potporučnici Aldijana Ratković i Igor Emkić, ocijenivši veoma izazovnim proces odabira kandidata.

Kako su kazali, od nešto više od 600 prijavljenih u sklopu ranijeg konkursa samo je 30-ak kandidata prošlo prvu fazu testiranja, nakon čega je uslijedila obuka.

Testiranje kandidata podrazumijeva rigorozan i zahtjevan proces selekcije, odnosno provjere psihofizičkih i intelektualnih sposobnosti, rečeno je, uz napomenu da ovaj model odabira i obuke za mlade oficire OSBiH svima pruža jednake šanse i mogućnosti.

Inače, u sklopu prethodne dvije generacije za profesionalnu vojnu službu, odnosno u oficirski kor OSBiH, odabrana su 43 kandidata.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Jos jedan trosak za drzavu nehljebovici sa 35 godina odu u pezniju …….jos sebi neki dodaju kao fol cinova pizdi materina da ima neki 700-800 km mjesecno i tako do smrti i pitamo se kako nam drzava tone sve dublje i dublje .Ovdje je suludo ista pisati sad ocekujem novopecene vojnicice koji ce napast moj komentar ….a mogu reci jadna drzava ako mene ti pojedinci budu branili he he …Hvala bogu pa nece jer nece nas niko ni napast nemamo nista mozemo samo izmedju sebe pocet napadat …