fbpx

Otac preminule djevojčice: Moja Berina je umrla jer za BiH nikada nije ni bila živa!

6 min. za čitanje
Foto: Vedran Živković
Foto: Vedran Živković

Povod za proteste koji su počeli 5. juna bio je slučaj djevojčice Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice.

Ona nije mogla otputovati na liječenje u Njemačku jer, kao ni ostala djeca u Bosni i Hercegovini rođena nakon 17. februara, nije imala jedinstveni matični broj, a time niti potrebne dokumente za izlazak iz zemlje, prenosi jutarnji.hr.

Naime, odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izvan snage je stavljen zakon o JMB, predložene izmjene zakona još nisu donesene, a Savjet ministara Bosne i Hercegovine u međuvremenu je donio privremenu odluku o matičnom broju. Prethodno, Republika Srpska i Brčko distrikt počeli su sa izdavanjem privremenih brojeva.

berina-dzenaza4Građani koji se već 15 dana svakodnevno okupljaju ispred zgrade Parlamenta traže usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju do 30. juna, zatim uspostavu državnog socijalnog fonda za finansiranje liječenja bh. građana u inostranstvu te da se parlamentarci odreknu 30 posto svojih primanja u korist navedenog fonda.

Pitanje JMB-a proizvelo je do sada nezapamćene proteste u BiH, a najveći do sada održan je prije sedmicu dana, kada je protestovalo više od 10.000 ljudi. Jučerašnji je dan počeo kao i prethodni: pedesetak građana okupilo se na platou ispred zgrade Parlamenta, gdje se svakodnevno održava sada već tradicionalna – Kafa pred Parlamentom.

No, ovaj je dan ipak poseban jer su, uz uobičajene aktivnosti, okupljeni građani pripremili i koncert podrške JMB protestima na kojem je nastupilo devet bosanskohercegovačkih bendova.

Uoči jučerašnjih protesta u Sarajevu novinari Jutarnjeg lista razgovarali su sa Emirom Hamidovićem, ocem tromjesečne djevojčice Berine Hamidović koja je prije nekoliko dana preminula u Beogradu, a bila je žrtva administrativnih problema koji su se javili, među ostalim, i zbog nedostatka matičnog broja i time je postala jedan od simbola demonstracija u BiH. Naime, Berini je nakon rođenja dijagnosticirano teško oboljenje – traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze – zbog kojeg nije mogla jesti. Berina je sa svega mjesec i po dana operisana u Sarajevu te je, iako je operacija bila uspješna, došlo do novih komplikacija i njen je odlazak na operaciju izvan BiH postao neophodan. Odlučeno je da Berina otputuje u Beograd.

Ilegalno preko granice

– Naša borba za Berinin život počela je u trenutku kada su nam saopštili da mora hitno na operaciju u Beograd i da djetetu moramo nabaviti pasoš. U policiji su nam rekli da pasoš nije moguće dobiti jer Berina nema matični broj. Nakon toga su nas uputili u Ministarstvo civilnih poslova, no oni su nas vratili na policiju. Nismo znali što napraviti, svaka adresa bila je pogrešna adresa, a naše je dijete gubilo dragocjeno vrijeme. Kada sam ih pitao šta ja kao roditelj trebam napraviti – pustiti da mi dijete umre – nisam dobio odgovor. U tom je trenutku jedan gospodin rekao da ima poznanike na jednom od graničnih prelaza sa Srbijom i da će on dogovoriti da nas puste preko granice – pojašnjava Hamidović.

Porodica Hamidović imala je svega tri dana da riješi neophodnu papirologiju i krene u Beograd. Dan prije odlaska kontaktirana je granična policija koja je obaviještena o dolasku sanitetskog vozila iz Sarajeva u kojem su bili mala Berina i njeni roditelji.

– Da se pitalo ovu državu, parlamentarce i tzv. zakonodavce, moja Berina u Beograd nikada ne bi stigla. Nije istina da smo satima čekali na prelazak granice. Istina je da granična policija Srbije nije dobila obavijest o našem dolasku, ali su nas ipak pustili.

Kanton bez para!?

No, problem matičnog broja nije jedini s kojim se porodica suočila. Iz Beograda je zatraženo da se uplati 100.000 dinara depozita u slučaju da nema ko snositi troškove za Berininu operaciju. Kanton Sarajevo, koji je po zakonu bio dužan uplatiti taj novac, to nije učinio, te je porodica u Srbiju otišla zahvaljujući donacijama susjeda, prijatelja i građana koji su u rekordno kratkom roku skupili traženi iznos. Novac, kaže Hamidović, do danas nije uplaćen.

– Sve smo sami organizovali, od prevoza do bolnice, i sve smo sami platili. Ova država je kriva za sve što smo prošli. Moje dijete je pukom srećom otišlo u Beograd, ali nije preživjelo. Zahvaljujući dobrim ljudima, izbjegnuta je moguća komplikacija zbog nemanja JMB, ali time se ne umanjuje činjenica da Berina nije jedino dijete u ovoj zemlji koje ga nije imalo. Zamislite koliko je djece rođeno od februara i svi oni za ovu državu ne postoje. Oni nisu čak ni broj. Taj broj nema veze s nacionalnošću. Ja ne mogu shvatiti da zadnjih šest brojeva JMB-a može predstavljati takav problem da u pitanje dovede živote naše djece – ističe Hamidović.

Nakon što je objavljena vijest da je Berina zbog sepse preminula u Beogradu, građani Sarajeva, ali i drugih gradova u BiH okupili su se na trgovima i ulicama da odaju počast bebi koja je, kako kažu, žrtva bosanskohercegovačkog sistema i nacionalističkog prebrojavanja krvnih zrnaca koje se u ovoj državi odvija već dvadeset godina.

(SodaLIVE.ba/Nezavisne)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sve podržavam ali ljudi dragi kome je do koncerata i muzike ovde se radi o životu i smrti a oni okupljaju bendove nema smisla