Osoba zaražena virusom H1N1 dobro se osjeća

24. Jula 2009.
2 min. za čitanje

gripaMlađa osoba koja je 21. jula doputovala iz zapadnoevropskih zemlja u Tuzlu, zaražena je virusom gripe H1N1, povrđeno je iz Instituata za mikrobiologiju u Sarajevu.

Prema posljednjim informacijama osoba se dobro osjeća. Pet osoba za koje se pretpostavlja da su bile u kontaktu sa zaraženom osobom trenutno je pod epidemiološkim nadzorom. Kako je istakla direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, dr. Nermina Mehinović do sada se na području TK sumnjalo u devet slučajeva, ali svi nalazi bili su negativni.Inače virus H1N1 spada u grupu uzročnika koji napada gornje disajne puteve.

Simptomi koji se jevljaju su temperatura, kihanje, kašljanje , bol u grlu, malaksalost, oslabljen apatit te proljev.U kritičnu skupinu spadaju djeca mlađa od 5 godina, kao i osobe starije od 65. godina , te osobe koje u podlozi imaju neku plućnu i srčanu bolest ili neku drugu bolest koja dovodi do slabljenja imuniteta.Pacijenti koji se javljaju sa ovim simptomima obavezno bivaju smješteni u bolnicu, dok se lakši oblici upućuja na kućno liječenje sa preporukama kojih trebaju da se pridržavaju.

Kada je u pitanju terapija ona se daje u zavisnosti od procjene ljekara. Kada se radi o težem obliku daje se terapija u trajanju od pet dana. Iz Ministarstva zdrastva TK ističu da su zdravstvene ustanove na području TK za sada opremljene dovoljnim brojem lijekova koji se koriste u liječnju gripe H1N1.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments