Opet cijene rastu

2 min. za čitanje

ulje-brasnoZa razliku od prethodnih mjeseci, kada su cijene osnovnih životnih namirnica i drugih artikala u većini trgovina neprestano rasle, tokom juna i jula osnovne životne namirnice pojeftinile su za 10 posto, pokazuju podaci Federalnog ministarstva trgovine.

Mensud Lakota, direktor potrošačke zadruge „Euro BiH”, izjavio je da su juni i juli, inače, najjeftiniji mjeseci. Dodao je da i u sljedećem razdoblju ima prostora za stabilizaciju cijena.

– Šećer, ulje i brašno mogu se kupiti i za pola marke jeftinije. Ovo je lijepa vijest, imajući u vidu da je prošle godine bio evidentiran konstantni rast cijena robe široke potrošnje. Također, imamo niže cijene sezonskog voća i povrća, jer je sada vrijeme ubiranja tih plodova. Ovakve cijene zadržat će se do jeseni, kada se može očekivati novo poskupljenje, kaže Lakota.

Prema njegovim riječima, potrošače su obradovale i znatno niže cijene brašna posljednjih dana. No, dodao je da cijene hljeba ostaju iste, jer će rijetko koji pekar pratiti taj trend.

– Za razliku od ranijih 25 maraka, za 25 kilograma brašna ćemo plaćati po 15 KM. Međutim, hljeb sigurno, neće pojeftiniti, kako to građani očekuju. Pekari su do sada poslovali s gubitkom, tako da će cijena peciva ostati ista, pojasnio je Lakota.

Dodao je i da se niže cijene brašna neće još dugo zadržati.

– Sve ovo kalkulira, silazna putanja je kratkog daha. Za mjesec će ponovno doći do poskupljenja brašna, s obzirom na to da je skoro rasprodano 80 posto količine pšenice koja je namijenjena za našu zemlju. Veoma brzo cijene brašna vratit će se na staro, dodao je Lakota.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments