Preliminarni rezultati za popisivače 10-og a konačni 25. avgusta

3 min. za čitanje

popisivaciOd 18.500 popisivača na terenu i 2.500 hiljade instruktora popisivača koliko će ih biti angažovano u cijeloj zemlji na područiju Općine Lukavac prema riječima Amira Hodžića, predsjednika popisne komisije naše općine, do srijede, kada je bio i zadnji rok za prijavu, broj prijavljenih je 1.300.

Agencija za statistiku BiH će na osnovu ocjena koje je dala Popisna komisija Općine Lukavac sačiniti preliminarnu i konačnu rang listu. Rezultati preliminarne rang liste bi trebali biti poznati javnosti do 10. augusta, a konačna rang lista do 25. augusta. Iako prednost za angažman nije striktno navedena, na osnovu bodovanja izdvojit će se oni koji imaju visoku stručnu spremu ili su nezaposleni.

„Svakako da prednost imaju osobe koje imaju završen fakultet, kao i one koje su na Birou. Dakle, svaka osoba koja ima završen fakultet dobija 4 boda i automatski još dva boda, dobija ako se vodi kao nezaposleno lice”, rekao je Amir Hodžić, predsjednik popisne komisije Općine Lukavac.

Popis stanovništva na terenu će trajati od 01. do 15. oktobra tekuće godine, a svi oni čija se imena nađu na konačnoj listi, bit će dužni da u periodu od 25. do 30.08.2013. godine Popisnoj komisiji Općine Lukavac, podnesu ovjerene kopije dokumenata propisanih Javnim pozivom.

Bitno je napomenuti da će kandidati izabrani za općinske intruktore proći petodnevnu instruktažu u periodu od 06. do 10.09.2013. godine nakon čega će polagati završni test, a kandidati izabrani za popisivače svoju petodnevnu instruktažu će proći u periodu od 16. do 20.09.2013 godine nakon koje takođe polažu završni test.

Prvi tj.preliminarni rezultati Popisa objaviće se nakon 90 dana po završetku popisnih aktivnosti, a sadržavaće podatke o ukupnom broju popisanih osoba te ukupnom broju stanovnika, domaćinstava i stambenih jedinica, na nivou države, entiteta, za Brčko Distrikt, općine i naselja.

Podsjećanja radi, prvi popis na ovom prostoru, od strane Austro-ugarske vlasti izvršen je 1879. godine kada je na površini od 51.246 m2 živjelo 1.150.440 stanovnika. Posljednji popis stanovništva u BiH u sastavu SFRJ izvršen je u martu 1991., prema kojem je na površini od 51.197 m2 4.377.033 stanovnika.

 

(SodaLIVE.ba/Općina Lukavac)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hoce li opet biti po djedovima i stricevima, ili ce biti tipa ono: stranka te prati ima ozbiljne planove sa tobom?!
Daj boze da dobiju posao na popisu stanovnistva oni kojima je bas taj posao potreban, a ne neki stranacki potrci!

Omire otklen si mi ti???

Dzeko – koja poplava tebe izbaci u Lukavac.

Ona od prosle godine ja mislim,ustvari nisam siguran,ali medutim opet da se osvrnem na temu koja nije sto ce reci da kada se uzme u obzir i da krenemo od pocetka prema kraju ne javljaj se sismi popu.