Od oktobra uvoz polovnih automobila po novom

15. Avgusta 2009.
2 min. za čitanje

guzva-u-graduNajkasnije do sredine oktobra, BiH mora prilagoditi evropskim standardima svoje propise koji se tiču uvoza polovnih automobila. To znači da će biti poništena Odluka o ograničenju uvoza vozila koja je na snazi od 1. septembra 2000. godine,a po kojoj je zabranjen uvoz automobila starijih od sedam godina i teretnih vozila i autobusa starijih od deset godina.

Dva standarda

Prema novim propisima, uvoz će biti uslovljen jedino tehničkom ispravnošću vozila što znači da automobili moraju imati motore prema standardima „euro 3“ ili „euro 4“. Bh. vlasti još se dvoume koji će od ta dva standarda primijeniti.

Ukoliko se opredijele za „euro 3“, moći će se uvoziti i automobili stari i osam, pa i deset godina. Ako se odluče za standard  „euro 4“, uvoz će se ograničiti na automobile stare najviše četiri godine. Najvjerovatnije da će prvi biti prihvaćen.

Novi propisi podrazumijevaju i formiranje inspekcijskih službi koje će kontrolisati i procjenjivati koji automobili mogu da se uvezu i one bi trebalo da počnu s radom u roku od godinu dana.

Šta će se dobiti

Do tada će se prilikom registracije uvažavati certifikati država Evropske unije iz kojih su vozila uvezena.

Od uvođenja novih propisa, i ne treba puno očekivati, jer ukidanje starosne granice ništa suštinski neće promijeniti.

S druge strane, postoje mišljenja da će se već od oktobra moći doći do jeftinih automobila sa zapadnoevropskog tržišta, pošto su mnogi proizvođači počeli da primjenjuju standard „euro 3“ još prije 2000. godine kada je on i zvanično posao obaveza.

(SAN)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments