Novo poskupljenje duhana od 1. avgusta

1 min. za čitanje

Ovim izmjenama zakona predviđeno je, između ostalog, da će akciza na duhan za pušenje ove godine iznositi 78 KM po kilogramu, saopšteno je iz UIO BiH.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom duhanskih prerađevina dužni su da Upravi do 8. avgusta prijave nove maloprodajne cijene, te da u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista na novu osnovicu obračunaju i uplate razliku akcize.

Sva lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje dužna su da na zatečene zalihe, utvrđene u popisnim listama, obračunaju akcizu prema novom zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplate na Jedinstveni račun UIO razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

“Izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je definisan novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhanske prerađevine u EU”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments