Sejdinović: Do sada obrađeno 250 klizišta, šteta preko 11 miliona KM

0 1.206

Na području općine Lukavac ugroženo je oko 500 objekata , 1 160 ha poljoprivrednog zemljišta je poplavjeno, 460 objekata je bilo pod vodom od čega je njih 10 oštećeno od posljedica klizišta.

Od strane struke do sada je obrađeno 250 klizišta, a ukupna šteta iznosi 11 379.000 KM.

“Kada je u pitanju infrastruktura, od posljedica prirodne katastrofe u lukavačkoj općini oštećeno je 28 mostova, dva podvožnjaka u gradu, putna infrastruktura oštećena je na 66 lokaliteta . Za sanaciju ove infrastrukture gdje je neophodno uraditi potporne zidove, vodopropuste, i dr. potrebna su sredstva u iznosu od 3 393. 000 KM”, kazao je Amir Sejdinović, pomoćnik načelnika za poslove CZ općine Lukavac.

Cjelokupna distrubucija humanitarne pomoći za poplavljene i ugrožene je vršena preko CK općine Lukavac izuzev pojedinih donatora koji su svoju pomoć željeli porodicama lično uručiti. Kako ističe Sejdinovoć, sva finasijska sredstva koja budu dolazila za pomoć poplavljenima u općini biće transparentna te će odlukama biti definisani načini i kriteriji raspodjele sredstava. Među finansijskim sredstvima Vlade FBiH za pomoć općinama stradalim u poplavama, prva do sada i jedina sredstva općini Lukavac su odobrena u iznosu od 126 000 KM. U pitanju su interventna sredsva koja su skoro već utrošena za nužnu sanaciju puteva u Mjesnim zajednicama, sanaciju vodotoka, regulacije korita rijeka.

Iz CZ općine Lukavac kazali su da će sve ugrožene osobe kojima su uništeni stambeni objekti, privredni subjekti odnoso svi oni koji su imali štete od posljedica poplava i klizišta biti obavješteni o svakoj vrsti pomoći kada bude odobrena za općinu Lukavac kako bi se što prije izvršile sanacije i da ugroženo stanovništvo nebi dočekalo zimu u neuslovnim prostorijama ili bez krova nad glavom.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x