Novi udar: Više cijene brašna, mesa, piletine, maslaca…

2 min. za čitanje

Po sistemu takozvanih puzajućih odnosno tihih poskupljenja, porasle su cijene mnogih prehrambenih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine.

Tako građani u odnosu na decembar prošle godine u 2014. skuplje plaćaju maslac, brašno, meso i mesne prerađevine, piletinu, krompir, kafu, maslac…

Osnovna sirovina

– Osim maslaca koji je skuplji, korigirane su i cijene brašna tipa 500. Vreću koja je koštala 17 KM sada potrošači plaćaju skuplje za dodatnu marku i po – kaže Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH.

Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge EUROBiH, kazao je za “Avaz” da, čim dođe do poskupljenja brašna, a koje je sirovina za mnoge namirnice, automatski dolazi do poskupljenja i ostalih proizvoda.

– Nije ni čudno da je bilo nekih korekcija cijena brašna, s obzirom na to da se zna da mi te osnovne sirovine nemamo da se prehrani stanovništvo. Ukoliko dođe do nekih većih poremećaja na tržištu, sve će se odraziti na nas. I svaki dan neki proizvod je skuplji ili mu je smanjena gramaža – kazao je Lakota.

Zadržati nivo

Predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić ističe da će potrošači biti ogorčeni ako se neopravdano počnu najavljivati povećanja cijena mlinskih i pekarskih proizvoda.

– Nema osnova za više cijene mlinsko-pekarskih proizvoda, jer već u martu ili aprilu oni koji drže pšenicu u zalihama u silosima razmišljaju kako da je prodaju i oslobode se što prije. Nadamo se da neće biti značajnijeg rasta cijena i da će se na ovom nivou zadržati do nove žetve – kazala je Bulić.


Nove cijene

Artikl (cijene u KM) Decembar    Januar    Februar

Juneće meso          13,10           13,20     13,35
Brašno                   16               17,50    18,50
Piletina                     5                 5,07     5,15
Maslac kg               17,80           17,98    18,10
Krompir                    0,70            0,80      0,90
Kafa                       12,50           12,68    12,75

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

vrijednost je ista, lova devalvira

Moram opet vrijedjat stoku pa je poredit sa nama,koja smo stoka izlazimo na ulice a ni sami ne znamo sta hocemo,netrebamo se zaduzivat kod MMF-a cim se zaduzimo cijene idu opet gore-logika ne uzimat ni marke kome se nesvidja razguli,nije nam ni trebo.Pune 4 godine bez ijedne marke a sad se moramo zaduzivat da bi dijelili plate po 44 000km domacim izdajnicima.Nema nama spasa dok jednu postavu na vlasti ne pobijemo u dobrobit Bosne,druga vlada nece htjet ni plate a kamoli izmisljene dodatke.