Građani BiH će i dalje jesti “Nutellu” s manje lješnjaka, a “Ariel” je drugačiji nego u Beču

3 min. za čitanje

O ovom nazovimo fenomenu pozabavile su se i udruge potrošača iz oba bh. entiteta. I oni su došli do zaključka prema kojemu kada se kupuju proizvodi iz neke zemlje Europske unije, jedna je kvaliteta za te zemlje, a druga je kvaliteta za zemlje na Balkanu, što se konkretno odnosi i na BiH.

U dugom lancu prodaje nekvalitetne robe proizvođači jeftinije prodaju takvu robu uvoznicima, a uvoznici to kod nas prodaju po normalnim cijenama kao da je riječ o kvalitetnoj robi.

Lošija kvaliteta proizvoda u Bosni i Hercegovini od onih koji su namijenjeni kupcima u inozemstvu je očigledna, ne samo u prehrambenim proizvodima, nego i kada su u pitanju obuća, odjeća, te kućanski uređaji.

S druge strane, analize Agencije za sigurnost hrane BiH, izvršene na 101.000 uzoraka, pokazale su da je 3,5 posto hrane higijenski neispravno, što je europski standard. Bosna i Hercegovina je do sada preuzela i usuglasila više od 95 posto propisa o hrani od Europske unije, a od prosinca prošle godine se počeo primjenjivati i pravilnik o pružanju informacija o hrani potrošačima.

Drugim riječima, to bi značilo da je Agencija za sigurnost hrane u BiH svojim aktivnostima dosta toga učinila kada je u pitanju sigurnost hrane, a sada je na nadležnim inspekcijskim tijelima da službene kontrole utvrde jesu li proizvodi koji se uvoze u Bosnu i Hercegovinu u skladu s važećim propisima.

Kada je u pitanju roba široke potrošnje i unapređenje stanja u ovoj oblasti, BiH nema razvijene institucije koje bi trebale biti jedna barijera za takve vrste proizvoda.

Naime, u BiH je malo laboratorija koji mogu biti referentni, onda je de facto potrošač izložen na milost i nemilost uvoznika.

Isto tako, stručnjaci upozoravaju da je potpuno legitimno da isti proizvođač za različita tržišta kreira različite kvalitete proizvoda sve dok je kvaliteta u skladu s domaćim standardima, odnosno dok se iz deklaracije može vidjeti što se sve nalazi u proizvodu.

Tako će, primjerice, nutella za jugoistočno tržište i dalje biti plasirana s manje lješnjaka, jer je, navodno, istraživanjem ove tvrtke utvrđeno da konzumenti vole upravo takav namaz, kao uostalom što će i dalje kemijski sadržaj vrećice deterdženta ariel biti drugačiji u Beču nego u BiH.

Podijeli ovaj članak
3 komentara
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kad smo stoka i kupujemo djubre iz EU koda nemamo svoih proizvoda i kvalitetnih i zdravih.De nek mi neko samo navede jednu drzavu gdje je sada bolje nego prije ulaska u EU.Mi stoka vidimo kako su prosle susjedne zemlje i opet hocemo u EU,da nam plasiraju svoj otpad a da mi radimo ko robovi,ako je unija zasto plate nisu svugdje iste.Jos mi jedva cekamo EU koja smo stoka,zapitajte se malo pa i razmislite zasto Svicarska i Norveska nece u EU,nemozemo za njih reci da su glupi ko za sami sebe.

pa ljakse nemozemo se mi porediti sa swicom i skandinavcima to je prvo a za informaciju gradani BiH pripadaju skupini treceg svijeta gdje su svrstane sve najsiromasnije i najnerazvijenije zemlje na planeti pa otuda takav tretman prema nama… i nije problem sa EU ne salju oni nama hranu loseg kvaliteta vec nas nasi poduzetnici i uvoznici snadbijevaju i prodaju nam takvu robu zato sto ce zaraditi 2x do 3x vise love…

tako je imam priliku da kupim “pravu” nutelu kod nas u BiH cak jeftiniju 3KM po kg i razlika u ukusu je ocita ne treba nikakav institut da dokaze…