Naplata zdravstvene markice od 20 maraka nije zakonita

6 1.075

Premije obaveznog zdravstvenog osiguranja postale su uobičajena praksa u nekim kantonima u Federaciji, s obzirom na to da u budžetima nema dovoljno novca za redovno funkcioniranje budžetskih korisnika.

markicaZdravstvena markica košta dodatnih 20 maraka po osiguraniku. Takav postupak je nezakonit, poručuje federalni ministar Rusmir Mesihović.

Kantoni koji rade na taj način pokušavaju da prevaziđu tešku finansijsku situaciju, kaže ministar Mesihović.

Negiraju to iz kantonalnih ministarstava zdravstva. Ističu, zdravlje građana na prvom je mjestu.

Zakon ne zabranjuje takvo šta, nigdje nema a priori zabrana niti je, mora se naglasiti, obavezno plaćanje godišnje premije u vidu markice, kaže Devleta Čičkušić, sekretar Ministarstva zdravstva TK-a.

Prema sadašanjem modelu u HNK-u, kada je u pitanju participacija u vidu markica, čini nam se da smo u smislu te solidarnosti pronašli možda i najpravičnije rješenje, kaže Pero Pavlović, portparol Vlade HNK-a.

Reforma zdravstva u ovom trenutku jedino je rješenje nagomilanih problema u ovoj oblasti, tvrdi federalni ministar Mesihović. Stoga najavljuje donošenje novog zakona. Pokušat ćemo u tom novom zakonu o zdravstvenom osiguranju da sve obuhvatimo, da nađemo jedno optimalno rješenje i za pacijente i za očuvanje zdravstvenog sistema, kaže on.

Ukinimo markice, ali neka onda i Federacija prebaci dio svojih sredstava kantonu – građani dosad nisu imali priliku osjetiti da je i Federacija BiH njihova, kaže Hamdija Lipovača, premijer USK-a.

U priči o plaćanju premija bitno je istaći da kantoni imaju zakonsko pravo odlučivati o načinu i visini naplaćivanja usluga za građane. A nacrt novog zakona o zdravstvenom osiguranju uskoro će biti prolijeđen na usaglašavanje svim kantonima u Federaciji.

I dok bude trajalo usklađivanje, građani će i dalje morati kupovati zdravstvene markice.

(SodaLIVE.ba/RTVSlon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
maJami

Koji kriminalci!Svake godine uberu milione samo od ovih markica,a gdje su još pare od zdravstvenog osiguranja?I opet ako “nedaj Bože”,zaglaviš u hitnoj ili u bolnici moraš doć “kovertiran” da bi te tretirali kako treba,i to je već postalo standardna procedura!A one sestre se samo šepure po hodnicima,ko da su završile medicinu na Harvardu!Grehota i sramota!

Prc

Ova markica je vrh lopovluka! Firma placa 72% plate za doprinose, poreze drzavi i opet da se kupi ta markica.. Pa to nema nigdje na planeti osim kod nas!!
S T R A S N O ! !

borce

neznam samo zbog cega se meni od plate odbija za zdravsveno osiguranje.ovde ocito neko nekog presvlaci.

drina obicna

ja sam igrajuci fudbal pokidao ligamente nisam imao kod sebe zdravstvenu jer je niko ne nosi na poligon imao sam strasne bolove a na gradini su mi nakon 3 sata lezanja u hodniku snimili nogu i stavili langetnu.Razlog je samo bio nenosenje dokumenata a kad primaju pare od nasih plata onda se nebune i opet kazu “PACIJENT JE NA PRVOM MJESTU”

neko tamo

svi se doktori fale da su jedni od najjacih na svijetu presadjuju sve zivo a kad treba nekoj bebi pomoc onda im treba 100.000 eura i vise za neku operaciju stvarno mi nije jasno gdje te pare idu pa zar nije bitniji mladi zivot od para i samo kukaju i sebe ogradjuju nekim zakononima ko fol nesmije im niko nista kazna do 6mj zatvora ma dajte ba necu vise da pisem moze me neki Dok.tuzit

bosanac

Zanima me kada ce netko ili nesto uciniti za one koji imaju minimalna primanja tj, koji nemaju nikakva primanja barem da ih oslobode tih placanja markica.Penzioneri i svi oni koji su nezaposleni

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x