fbpx

Moguće gašenje oko 50 TV i radio stanica

5 min. za čitanje

Ovo je potvrdio Plamenko Čustović, predsjedavajući Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH. Članove ove komisije podsjetio je da BiH neće do 17. juna, kada ističe rok, preći na digitalno emitovanje RTV programa i da će biti jedina zemlja u Evropi bez digitalnog signala.

Reuf Herić, predsjednik Udruženja privatnih elektronskih medija u BiH, kaže da niko nije vodio računa o velikom problemu u kojem će se naći privatni elektronski mediji, jer je u fokusu samo Javni radio-televizijski servis.

“Onog momenta kad analogni signal bude smetnja digitalnom, a to će se desiti 17. juna, biće uklonjena većina prijemnih antena zbog ometanja, a onda će doći i do gašenja jednog broja TV i radio stanica“, kaže Herić, te navodi da je veliki problem i to što veliki broj privatnih TV i radio stanica, kao i opštinskih nema sredstava da pređe na digitalizaciju.

Slavko Matanović, ministar komunikacija i transporta BiH, rekao je da ovo ministarstvo intenzivno radi na prevazilaženju problema koji su doveli do zastoja u procesu digitalizacije i smanjenju štete zbog kašnjenja u ovom procesu. Kao osnovni problem zbog kojeg je došlo do zastoja u procesu digitalizacije Matanović je na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naveo daoprema koja je predviđena za tehnički dio projekta digitalizacije nije u cijelosti montirana.

“Oprema je instalirana na području Federacije BiH, dok RTRS nije preuzeo svoj dio opreme”, rekao je Matanović.

Prema njegovim riječima, radi se na iznalaženju mogućnosti kako da se ta oprema na zakonit način preda RTRS-u, da bi se pristupilo njenom montiranju i da bi se što prije otkočio proces digitalizacije.

“Mislim da postoje izgledi da se to uradi”, rekao je Matanović i kao rješenje naveo izmjenu pristupa prilikom ugovaranja predaje opreme javnim servisima, odnosno njenu predaju javnim RTV servisima u trajno vlasništvo.

I Matanović je upozorio na problem privatnih TV kuća, koje će se suočiti sa velikim problemom kad neki od repetitora budu uklonjeni.

Esad Gotovuša, predsjedavajući Upravnog odbora Javnih RTV sistema, upozorio je na veliki problem s kojim se suočava ovaj sistem zbog toga što šalju analogni signal umjesto digitalnog.

“Sad imamo zadatak prenosa dolaska svetog oca u BiH. Niko ne želi prenositi naš analogni signal. To su veliki problemi za nas”, upozorio je on.

Komisija za saobraćaj i komunikacije usvojila je zaključak kojim se predlaže da Vijeće ministara, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i RAK u međusobnim kontaktima dođu do rješenja koja će učiniti što manjom štetu zbog toga što BiH nije na vrijeme završila postupak digitalizacije.

Na zasjedanju Komisije vođena je višesatna polemika o naplati RTV takse, te o višemilionskim gubicima Javnog servisa BiH zbog nemogućnosti da ostvari naplatu. Komisija za saobraćaj i komunikacije usvojila je zaključak kojim se od Vijeća ministara traži da što prije obavi sveobuhvatnu analizu kada je riječ o naplati RTV takse i da predloži mjere za prevazilaženje evidentnih problema.

Esad Gotovuša upoznao je članove Komisije da je Odbor sistema javnih RTV servisa BiH donio odluku da se RTV taksa do kraja ove godine nastavi naplaćivati putem računa za fiksni telefon, a da se potom pređe na naplatu putem računa za električnu energiju. On je istakao da je samo u prva četiri mjeseca ove godine gubitak po osnovu nenaplaćene RTV takse iznosio 1,2 miliona KM, a da u prethodnim godinama on iznosi desetine miliona KM.

Staša Košarac, poslanik SNSD-a, konstatovao je da BiH ima Zakon o javnom RTV sistemu, ali da se on ne primjenjuje, te zatražio da se, tragom rasprava koje se s tim u vezi vode, do Nove godine pokuša iznaći rješenje za prevazilaženje postojeće teške situacije.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Fala bogu svakako su to lokalnne i nacionalne televizije pun mi je kurac sranja tih sve jedni od drugi prepisuju …treba sve pogasit najprije FTV sinoc godiisnjica stradanja na kapiji u Tuzli oni prenose x factor ..stid i sram da ih bude

STA SVE PROLAZI I STA SE SVE GLEDA X FAKTOR NA DAN ZALOSTI JE SITNICA KOJA POKAZUJE KOLIKO POSTUJEMO SAMI SEBE. DA SMO KOJIM SLUCAJEM MOGLI ISKLJUCITI PROGRAM FTV PITALI BI SE ZASTO, PA NIJE IM SIGURNO NA UM PALO KOLIKO JE TUZLAKA TAJ DAN PLAKALO PORED RODITELJA I FAMILIJE NASIH SUGRADJANA. SRAMOTNO, A BRINU SE ZA PRETPLATU, BRINU SE KAKO JADNOM NARODU UZETI I OVO MALO DUSE, KUPIMO TELEVIZOR, GLEDAMO STO JEFTINIJE DA PRODJEMO KAD ONO JAVNI SERVIS UZIMA NE ZNAM ZASTO, PO KOM OSNOVU I S KOJIM OBRAZOM TAXU I TELEVIZOR NAM ZA PAR GODINA DODJE SITNICA U ODNOSU NA ONO STO U MAGLU DAMO. DO KAD CE NAS PLJACKATI KO GOD STIGNE I PO KO ZNA KOJIM OSMOVAMA. ZASTO NAM UZIMAJU TU TAXU I S KOJIM PRAVOM JE PRIKACAJU NA RACUNE TELEFONA A ETO SAD HOCE I NA STRUJU. PLATIMO TELEFON, POTROSILI SMO, PLATIMO STRUJU, I NJU TROSIMO, PLATIMO KABLOVSKU, NARAVNO GLEDAMO TV, ALI ZASTO POBOGU FTV NE NAPRAVI DOGOVOR I NE UZIMA OD KABLOVSKE PROCENAT, STA DA MORAMO PLACATI SVIMA CIJI PROGRAM GLEDAMO? GLUPOSTI, UGASITE SVE OPERATERE, NAPRAVITE DOBRU PROGRAMSKU SEMU, UZMITE DOBRE PROGRAME, ONE KOJI SE PLACAJU I ONDA SA OBRAZOM TRAZITE TAXU. OVAKO SAMO NERVIRATE POSTENI NAROD. DOGOVORITE SE GOSPODO I NE LOMITE KOPLJA PREKO NASIH LEDJA