Malo im je: Službenice u sarajevskim opštinama “rezervisale” godišnji odmor u oktobru, da bi mogle raditi kao popisivači?!

2 min. za čitanje

popis-stanovništva2I ko će, na koncu, provjeravati da li je pri odabiru kandidata zaista prednost data nezaposlenima, studentima te porodicama šehida i poginulih boraca?!

Svi koji su ovih dana otišli da se prijave za kandidate i potencijalne popisivače, osim što su, kao i u svim domaćim javnim administrativnim odjelima, zaglavili u gužvi, mahom su ostali zatečeni neprofesionalnim odnosom nadzornih komisijskih tijela koja će odlučivati o krajnjem izboru onih koji će biti angažovani na popisu stanovništva.

Imena najuspješnijih kandidata koje očekuje posao popisivača bit će objavljena krajem avgusta, a kako DEPO Portal saznaje iz izvora bliskih opštinskim organima u Kantonu Sarajevo, među zainteresoavnima koji se jagme za ovaj posao nalaze se i brojne opštinske službenice koje su svoje godišnje odmore revnosno rezervisale za mjesec oktobar, kako bi mogle raditi kao popisivači.

Navodno je ova pojava najizraženija u Opštini Novo Sarajevo, ali ni druge sarajevske opštine nisu na nju ostale imune.

Poznajući manire domaće javne administracije, nema sumnje da će se i posao oko popisa stanovništva, ili će se u tome bar pokušati, pretvoriti u standardnu birokratsko-korupcijsku otimačinu.

Podsjećamo, kandidati koji budu obavljali posao općinskih instruktora imat će pravo na naknadu od 75 KM po jednom obučenom popisivaču, dok će se zarada popisivača kretati od 1,75 KM do 1,95 KM, u zavisnosti od broja popisnih obrazaca u domaćinstvima, kao i do toga da li su popis vršili u gradskim ili seoskim područjima.

Prema prvobitnim predviđanjima, popisivači će moći zaraditi oko 550 KM, dok će instruktori inkasirati koju stotku više.

Popis će biti održan od 1. do 15. oktobra ove godine.

(SodaLIVE.ba/DEPO)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments