RK Tuzlanka: Martina Mlinarević danas potpisuje knjige i druže se sa čitaocima

2 min. za čitanje

Regionalna zvijezda Martina Mlinarević Sopta danas boravi u Tuzli. Naime, Martina će biti gost knjižare ‘Buljubašić’ u RK Tuzlanka gdje će se u terminu od 15:00 do 17:00 sati družiti sa čitaocima i potpisivati knjige.

Martina Mlinarević jedna je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih književnica. U posljednje vrijeme, fokus Martinina stvaralaštva proživljavanje je borbe s izuzetno agresivnim karcinomom dojke, što joj je, kako kaže, iz temelja promijenilo život. I u ovoj situaciji Martina je ostala je dosljedna sebi; situacija u kojoj se našla potaknula ju je da pokuša senzibilizirati javnost prema oboljenjima od ove teške bolesti, a ženama koje su je preboljele poručuje da se hrabro i bez kompleksa nose s njezinim eventualnim posljedicama.

Svojom pisanom riječju, govorom o raku dojke dovela je do toga da ova tema ne bude tabu u našem društvu.

Martina Mlinarević-Sopta autorica je knjiga “Neprocjenjivo”, “Ljetos i drugi ledovi” te “Huzur”. Rođena je 1982. u Ljubuškom. Diplomirala je englesku književnost. Bila je glavna urednica srednjoškolskih i studentskih novina u Mostaru. Radila je kao dopisnik za Dnevni List. Poznata je po izuzetno britkom stilu, a veliku popularnost stječe kao kolumnistica vodećih internet portala na Balkanu (Poskok.info, Index.hr, Buka), baveći se kontroverznim društveno-političkim temama najuže vezanim za Hercegovinu radi čega je nemali broj puta bila izložena pritiscima.

Godine 2013. se povlači iz aktivnog komentiranja političke zbilje i objavljuje knjigu Neprocjenjivo koja je za kratko vrijeme osvojila srce publike. Iste godine kao jedina žena iz Bosne i Hercegovine bila je nominirana za najbolje novoobjavljeno poetsko djelo na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku “Slovo Makovo/Mak Dizdar”, nagradu koju dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem pisaca BiH te PEN Centrom BiH.

Iako više ne objavljuje u medijima, Martina Mlinarević aktivno piše na svojoj Facebook stranici. Bosanskohercegovački časopis za suvremene žene Gracija krajem 2018. godine proglašava je “osobom godine”.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar