fbpx

Napokon dokumentarac o Indexima

2 min. za čitanje

Ovo je prvi muzički dokumentarac o popularnoj grupi, a bit će premijerno prikazan krajem rujna na festivalu glazbenih dokumentaraca ”dokuMfest”u Zenici.

Autorsko-redateljski dvojac Dokumentarno-suvremenog programa BHT1 Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura posljednje tri godine radili su na dokumentarnom filmu o legendarnim Indexima. Ovo je prvi glazbeni dokumentarac o popularnoj grupi, a bit će premijerno prikazan krajem rujna na zeničkom festivalu glazbenih dokumentaraca ”dokuMfest”. Dokumentarni film Indexi traje 180 minuta i obuhvaća ispovijesti u kojima o Indexima i njihovim pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, kao i brojni novinari iz regije. Za dokumentarac su korištene fotografije Indexa, arhivski materijal koji do sada nije objavljen i drugi podaci koji ovaj dokumentarac čini do sada najoriginalnijim iskorakom o vrednovanju četrdesetogodišnjeg trajanja ove popularne grupe. Tonski producent Muzičke produkcije BHRT-a, Adnan Mušanović radio je masterizaciju zvuka.

Možda jedan od najzanimljivijih dijelova dokumentarnog filma o Indexima čini epizoda – famozna pjesma ”Izvor”. Riječ je o progresivnoj rock temi s kojom su Indexi pobijedili 1971. u rock programu Zagrebačkog festivala. Ova pjesma nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura, upravo ”Izvor” otkrivaju u svom dokumentarcu. Snimljeno je više od pedeset sati materijala, te brojne sekvence koje nisu uvrštene u dokumentarni film. S tim u vezi iz Dokumentarno-suvremenog programa BHT1 najavljuju da će sav snimljeni materijal o Indexima biti iskorišten i prikazan u pet polusatnih epizoda. Gledatelji će serijal o Indexima moći pogledati u programu BHT1 tijekom sljedeće godine, priopćila je državna televizija.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments