fbpx

Irfan Halilagić premijer TK podržao organizaciju 14. festivala sevdalinke

2 min. za čitanje

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upriličio je prijem za predstavnike Udruženja muzičkih umjetnika povodom predstojećeg 14. festivala sevdalinke.

Sevdalinka, kao bosanskohercegovačka nematerijalna baština, mora biti sačuvana u svom izvornom obliku, istaknuto je tokom razgovora, a osnovni cilj i zadatak, kako Udruženja, tako i samog Festivala sevdalinke je afirmacija i očuvanju sevdalinke, kroz zadržavanje orginalnog izvođenja i promovisanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i van njenih granica, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Tuzlanskog kantona.

Predsjednica Udruženja Ramiza Milkunić kazala je da su organizacijom četrnaest Festivala uspješno ostvarili svoj glavni cilj.

– Skrenuli smo pažnju javnosti i svih relevantnih subjekata na važnost i značaj sevdalinke kao našeg izvornog nematerijalnog kulturnog blaga. Ovaj projekt je od iznimno velikog značaja ne samo za Tuzlanski kanton i Grad Tuzlu, nego i za državu BiH, region i šire. Projekat Festivala je svojim dugogodišnjim aktivnostima i procesom nominacije sevdalinke na UNESCO listu kao i činjenice da je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, izazvao veliko interesovanje javnosti – kazala je Milkunić, akcentirajući da je Udruženje pripremilo i predalo nominacijski fajl koji sadrži veliki obim potrebnih dokumenata, arhivske građe kao i film koji je rađen sa ciljem prezentiranja sevdalinke i tradicije BiH.

Premijer Halilagić je uputio čestitke svima koji već godinama uspješno rade na ovom izuzetnom projektu koji na najbolji način čuva našu muzičku tradiciju.

– Sevdalinka je naše kulturno-historijsko naslijeđe i bogatstvo koje imamo. U prilici smo i svjedočimo da se mnogi u okruženju, svjesni njene kvalitete, bore i prisvajaju sevdalinku, relativizirajući njeno porijeklo, što ne smijemo dopustiti. Ova manifestacija je jedan od brendova Tuzlanskog kantona i dužnost je Vlade Tuzlanskog kantona da uvaži njene potrebe i pomogne njeno održavanje. Time, uz prezentaciju ovog muzičkog žanra u njegovom punom obimu i sjaju, pravimo i jedan blagi pozitivan pritisak na sve one koji su u poziciji i koji odlučuju o uvrštavanju na UNESCO-ovu listu – zaključio je Halilagić.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments