fbpx

Komisija za koncesije potrošila 5,7 miliona KM a nije uradila gotovo ništa

2 min. za čitanje

Ova komisija prošle godine potrošila je 1.076.151 KM, od čega se na plate odnosilo 743.259 KM, na naknade 126.477 KM, zatim na putne troškove, telefonske usluge i troškove održavanja vozila 45.664 KM.

Komisija u vlasništvu ima tri automobila, a jedna od najvećih stavki u budžetu Komisije za koncesije jeste iznajmljivanje poslovnog prostora od 401 metra kvadratnog, koji se mjesečno plaća 9.000 KM, a trenutno ima 14 zaposlenih, tako da svaki zaposleni na raspolaganju ima više od 30 metara kvadratnih.

Komisija za koncesije BiH je nezavisno regulatorno tijelo osnovano Zakonom o koncesijama, da broji sedam članova, koji mjesečno primaju više od 3.500 KM, a koje imenuje Parlamentarna skupština BiH, na prijedlog Vijeća ministara BiH.

Mandat članova Komisije traje pet godina. Za pet članova, među kojima i predsjedniku i zamjeniku predsjednika, mandat je istekao 2010. godine, a jednom članu 2008. godine.

Teoretski, BiH može da reguliše samo koncesije na granici dva entiteta ili susjednih država, a samim tim i Komisija za koncesije nadležna je da prati samo realizaciju koncesija izdatih od države, a kojih uopšte nema.

Od osnivanja Komisija je imala ili do pola uradila samo jedan zadatak, a to je odobravanje studije izvodljivosti za izgradnju Koridora 5C, koju je uradilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH. Međutim, ova koncesija sa nivoa BiH nikada nije dodijeljena jer je nije potvrdio Paralament BiH, iako su radovi na izgradnji Koridora 5C uveliko započeli.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments