Kada ćemo konačno imati nova obilježja?

2 min. za čitanje

naopakezastaveNovi zakon kojim je parlamentarna Ustavna komisija predložila ukidanje sadašnjeg zakona o obilježjima Federacije Bosne i Hercegovine – grbu i zastavi, kao i zakona o upotrebi ovih simbola, nije dobio epilog na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta održanoj u Sarajevu.

Rasprava će biti nastavljena jer je predsjedavajući Safet Softić kasno poslijepodne prekinuo ovo zasjedanje koje je započelo.Prethodno su neki poslanici izrazili dilemu – šta bi se desilo ako bi Parlament ukinuo sadašnje zakone (a oni reguliraju entitetske simbole koje je Ustavni sud BiH 2006. proglasio neustavnim) a da istovremeno ne bi donio novu legislativu.Da li bi ostala pravna praznina i za upotrebu sadašnjih privremenih simbola u Federaciji, a to su zastava i grb države Bosne i Hercegovine, dilema je nekih diskutanata.

Drugi, pak, smatraju da ukidanje ne bi ničemu naškodilo jer bi svakako ostalo na snazi privremeno rješenje i bez donošenja novih zakona.Varijanta koju je uime Federalne vlade zastupao premijer Mustafa Mujezinović je da sadašnje zakone o grbu i zastavi te o njihovoj upotrebi treba ukinuti i time dovršiti proces stavljanja van snage neustavnih simbola, a usredsrijediti se na usaglašavanje novih.Procedura ustanovljavanja novih simbola je već pokrenuta, ali je zastala upravo u Federalnom parlamentu jer još nije postignuta saglasnost ni o jednom od likovnih rješenja koja je za novi izgled simbola Federacije predložila odgovarajuća parlamentarna komisija, i to od više izabranih autora koji su se javili na javni konkurs.Premijer Mujezinović najavljuje da će on u skladu sa svojim nadležnostima predložiti novu komisiju ako angažman dosadašnje ne donese ishod.Predsjedavajući Softić najavio je nastavak sjednice za početak iduće sedmice, a za 15. i 16. decembra posebnu vanrednu sjednicu o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta te o nacrtu budžeta za 2010. godinu.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar