Jednomjesečni Vedad bori se za život

26. Septembra 2009.
2 min. za čitanje

vedadVedad Ražanica iz Sarajeva rođen je 10. avgusta ove godine s teškim oboljenjem crijeva (gastroschisis). Njegovi trbušni organi prilikom rođenja bili su van trbušne duplje pa je odmah operiran na Klinici za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Od tada je za ovu bebu neizvjestan svaki dan i bori se za život.

Dječak može preživjeti samo zahvaljujući unošenju hrane venskim putem uz posebne tretmane koji nisu dostupni u BiH. Konzilij ljekara sa KCUS-a preporučio je hitno izmještanje bebe radi transplantacije crijeva. Dječakov otac Alen Ražanica kaže da on i supruga nisu u mogućnosti osigurati novac za liječenje.

– Poslali smo dokumentaciju u Belgiju, ali smo saznali da oni ne rade transplantacije za tako malu djecu. U odgovoru, koji su nam poslali, savjetuju da s operacijom sačekamo dok dijete ne ojača. Vedad živi na totalnoj parenteralnoj ishrani što je jako skupo, ali je presudno za njegov život. Zato smo i pokrenuli humanitarnu akciju, kako bi se osigurao novac za ishranu i transplantaciju – kaže Vedadov otac Alen.

Operacija se, kako je porodica saznala, može obaviti u Engleskoj, Francuskoj ili SAD. I u tamošnje klinike će poslati papire kako bi se dječak spasio. Inače, Alen Ražanica se za pomoć obraćao i Federalnom zavodu za zdravstveno osiguranje, ali su mu rekli da oni snose troškove za djecu sa srčanim manama i onkološke slučajeve.

Otvoreni žiroračuni

Oni koji žele pomoći Vedadu mogu to učiniti pozivom na humanitarni telefon 090 291-027 za doniranje dvije KM po pozivu.

Novčani prilozi mogu se uplatiti na žiroračune:

Vedad Ražanica, 09001001605 za uplate u KM, te 19000708647 za devizne uplate, Raiffeisen banka Sarajevo, 1610000000000011.

Za uplate iz inozemstva Raiffeisen Bank dd BiH, IBAN – BA391612000023208131, SWIFT code – RZBABA2S.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments