Čega se poštovana gospodo plašite!?

26. Septembra 2009.
3 min. za čitanje

ilija-jurisicFondacija Istina Pravda Pomirenje je, zbog velikog interesa javnosti za predmet Ilija Jurišić, kome Okružni sud u Beogradu sudi za navodno počinjen i ratni zločin, a u skladu sa zakonskom procedurom uputila zahtjev predsjedniku Vrhovnog suda Srbije da nam se odobri video-snimanje i javno emitovanje izricanja presude.

Na naše iznenađenje iz Beograda je stigao negativan odgovor.

Predsjednica postupajućeg vijeća Vinka Beraha Nikičević se usprotivila našem zahtjevu i nije dozvolila ulazak u sudnicu kamera Fondacije Istina Pravda Pomirenje, ali i kamera Federalne TV koja je uputila identičan zahtjev.

Druge strane u postupku, kako je to predviđeno članom 56 stav 1. Sudskog poslovnika, dakle advokati Ilije Jurišića i sam optuženi nisu ni imali priliku da se izjašnjavaju o našem zahtjevu.

Zašto se pravosudni organi Srbije plaše javnosti. Ovo je jedan u nizu primjera koji na najbolji način potvrđuju da sudsko vijeće kojim predsjedava Vinka Beraha Nikičević ima prljave ruke i nečistu savjest u predmetu Ilija Jiurišić i da nemaju hrabrostri svoju presudu javno saopštiti ma kakva ona bila.

Ovaj potez takođe na najbolji način razotkriva sve prljave igre koje je tokom sudskog postupka diktiralo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije očličeno u ličnosti Vladimira Vukčevića, a sudsko vijeće tolerisalo. Podsjećamo javnost da je u pauzi početka glavnog pretresa 22. februara 2008. godine Vukčević održao press-konferenciju i medije obavijestio da su učinili sve da suđenje bude transparentno i da se sve snima, ali se tome suprotstavila odbrana Ilije Jurišića. Na intervenciju advokata notorna laž je ostala registrovana u sudskom spisu, ali su srbijanski mediji već sutradan javno pitali: -Zašto se odbrana plaši javnog prenosa!?

Sada kada se pokazala prilika da se pred očima najšire javnosti saopšti sudska odluka, predsjedavajuća sudskog vijeća se uplašila. Neznanja? Nesposobnosti? Neprofesionalnosti? Pristrasnosti i snishodljivosti u odnosu na Tužilaštvu??? Sažaljevamo je, ali je istovremeno i podsjećamo na završnu riječ advokata Đorđa Dozeta, koji je parafrazirajući Balaševićeve stihove o vlasti i ČASTI rekao: – Gospodo, ovaj sud i ovo sudsko vijeća ima priliku da sačuva čast pravosudnog sistema Republike Srbije, a sačuvaćete ga samo oslobađajućom presudom“.

Zabranom snimanja i javnog emitovanja presude sudsko vijeće se između profesionalne časti i fotelje u kojoj sjedi opredijelilo za ovo drugo.

Sinan Alić, predsjednik
Fondacije Istina Pravda Pomirenje
Tuzla, 25.09.2009

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments