Humani taksista koji spašava pse lutalice

0 1.046

– Nije to nikakvo herojstvo, sasvim je normalno i ljudski pomagati drugima u nevolji, životinjama ili ljudima. Opet bih učinio isto, bez razmišljanja – izričit je Bravo.

Pomoć prijatelja

Spašavanje psa trajalo je, kako kaže, dva sata i mnogo ljudi mu je željelo pomoći, posebno policajaca, piše Dnevni Avaz.

– U jednom trenutku upao sam u veću dubinu, voda mi je dosezala do vrata, bilo mi je hladno pa sam skinuo odjeću da se zagrijem. Želio sam odustati, ali me je održavala pomisao da psu nema spasa ako to učinim. Srećom, sve se dobro završilo. Pas je izašao na sigurno, a mene su odvezli u Dom zdravlja. Jedino mi je bilo neugodno kada su me doktori onakvog, bez odjeće, počeli čudno gledati. Srećom, policajci su bili sa mnom pa su im sve objasnili – prisjetio se kroz smijeh Bravo.

Cijelog života okružen je životinjama. Ljubav prema njima, tvrdi, ne može se mjeriti ni s čim, jer “niti šta može zamijeniti niti se može platiti toplina u njihovom pogledu kada ih samo pomiluješ”. Stoga je misija ovog taksiste da svakog dana spasi što više bespomoćnih, unesrećenih i gladnih životinja s ulice i neumoran je u humanoj akciji. U tome mu pomažu prijatelji i dobri ljudi.

– Dok god živim, uvijek ću pomagati psima, jer u našoj državi ispade, nažalost, da su oni najveći problem, da su krivi za sve. Znam da se dešavalo da napadnu građane, ne opravdavam to, ali gladni su, isprepadani, potrebna im je pomoć – ističe ovaj istinski prijatelj životinja te dodaje da je masovna sterilizacija rješenje.

Želi napraviti eko-selo za pse, gdje bi bili smješteni do konačnog udomljavanja. Za mnoge je, ipak, uspio naći dom u BiH, regionu, Danskoj, Njemačkoj, Finskoj, Engleskoj…

– Svakog mjeseca dobivamo slike od njihovih vlasnika i, kada vidim koliko im je dobro, to mi daje snagu da im nastavim pomagati. Imam i veliku pomoć veterinara, koji, kada dođem da platim, kažu: “Dobro, hajde, dođi sutra”, pa onda: “Dođi prekosutra”, i kada se opet pojavim, oni išarete očima, kao da vele, zar nisi skontao da neću da ti naplatim. Uvijek u gepeku imam vreću hrane za pse. Porodica trpi zbog moje misije, ali to sam ja. Emotivno sam vezan uz te životinje, znao sam plakati kada neka od njih izgubi bitku za život – pojasnio je Bravo.

Kad pretjeram

Njegov mlađi brat je naš poznati glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Ermin Bravo.

– On je oduševljen time što spašavam pse, mada me nekada ruži kada vidi da pretjeram i dovedem svoje zdravlje u pitanje. Kada je bio mali, uvijek sam ga maltretirao. Kao, ja stariji brat, a on mali, za granapa. Ali, nije mi zahatario – kroz smijeh nam je ispričao Fahrudin te je dodao da je iznad svega beskrajno ponosan na Ermina.

Poručio je svim građanima da mu se, ukoliko nađu unesrećenog psa, obrate putem Facebooka, gdje ga mogu naći pod imenom Bravo F Caki.

Poklon od Anđeline i Breda

– Bilo je mnogo anegdota sa mojim bratom, ali ispričat ću vam jednu. Kada je snimao film s Anđelinom Đoli (Angelina Jolie), zove me jednog dana. Znao je da sam u kući imao tih nekih stvari iz rata i kaže: “Pita te Anđelina bi li joj to posudio za snimanje filma?” Nisam odmah pristao, jer je to trebalo ići u Njemačku. Uspio me je nagovoriti i dao sam. Kada je sve prošlo, kada su mi vratili stvari, tražio sam uslugu od njega. Molio sam ga da pita Anđelinu da pomogne našim psima. Nije želio da je pita, bilo ga je stid. Ali, kada su išli u Los Anđeles ili u Njujork na premijeru filma, od Anđeline i Breda dobio je kamericu za rođendan, koju mi je poslije poklonio – kroz smijeh se prisjetio naš sagovornik.

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x