fbpx

Grupa Lucido imala multimedijalni nastup u Sremskoj Mitrovici

2 min. za čitanje

U Biblioteci „Gligorije Vozarović“ pred brojnom publikom predstavili su najznačajnije umjetničke i kulturološke vrijednosti Tuzlanskog kantona, a posebno Lukavca i Tuzle. Performans je obuhvatao pjesničko predstavljanje i izložbu fotografija članova „Lucida“ i njihovih prijatelja.

Da naš kraj bude kvalitetno promovisan pobrinuli su se Nihada Fajić i Mihad Sakić iz Javne biblioteke Lukavac. Akcenat su posebno stavili na tradicionalne kulturne manifestacije, a posebno memorijale posvećene pjesnicima Avdi Mujkiću i Jusufu Begiću. O njihovom književnom stvaralaštvu govorila je i Alma Omeragić iz Tuzle. Priču o Grupi Lucido najavila je Vesna Đurica iz Beograda. Svoje stihove recitovali su: Majda Zukić Ribić, Branislav Lukić Luka i Nihad Mešić River.

Izložene su fotografije autora: Adriana Pisk, Aleksandar Marković, Boris Pejić, Branislav Lukić Luka, Dario Zabuš, Denis Dugonjić, Edmond Ibrahimi, Marina Grasilović, Nedžad Gegić, Samir Zahirović, Senad Pirić, Slađana Saulić, Vesna Đurica i Zorica Žarić.

Goste su u ime grada domaćina i biblioteke pozdravili Nikola Nikšić i Živka Matić. Moderatorica programa bila je Nataša Stojković, a pjesničkom riječju dobrodošlicu je uputila Mirjana Marković. Kompletan program obogatio je nastup grupe „Ozarje“.

Domaćini su gostima pokazali ljepote svog grada, uključujući parkove, trgove, ostatke rimskog grada Sirmijuma i šetalište uz Savu. Razgovarano je i o mogućim novim saradnjama u oblasti kulture i turizma.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

To je taj nevjerovatni Mihad Sakic “HUKILE”…………………..

Dobri ljudi, da je više ovakvih i ljudi i umjetnika. Drago mi je da je ideja rođena u našem gradu Lukavcu i da je sve krenulo odavdje. Evo ekipe iz Sremske Mitrovice https://www.youtube.com/watch?v=o4EQu6H8PyU.