Građani BiH sada mogu biti državljani i ove, i neke druge zemlje

1 min. za čitanje
Ilustracija
Ilustracija

Ovaj Zakon također će predstavljati olakšicu građanima koji su izgubili pravo na državljanstvo BiH, a zbog kojih je Ustavni sud BiH 2011. godine donio odluku da se član. 17 stavlja van snage i time stopirao automatsko gubljenje državljanstva.

Odluke suda se moraju poštovati i ovo je jedan primjer kako je ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH, te kako će se omogućiti građanima BiH da više ne gube državljanstvo po automatizmu i da mirno spavaju – istakla je Zaimović-Uzunović.

Izrazila je i očekivanje da će danas biti usvojen i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju za dobrobit svih građana BiH, dodajući da je opoziciono djelovanje stav stranaka koje ne žele usvojiti Prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona, što je, ističe, potpuno razumljivo.

(SodaLIVE.ba/FENA)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

koja budala bi zeljela da iz svijeta udje u Bosnu i uzme njihovo drzavljanstvo, ja sigurno nebi

Sta vam je : Druze ili drugarice, Nije vam ovdje rijec ko ce da uzme BiH drzavljanstvo iz druge zemlje, Nego je rijec o Bosancima u drugim zemljama koji su izdgubili pravo da budu nasi drzavljani ……. 🙂

Prvo platis debelo da se ispises iz drzavljanstva. Sad ponovo treba da platis debelo da ga vratis…
Bosnu i njeno rukovodstvo samo pare interesuju i sjete se dijaspore samo onda kad treba neko da pare ubaci u bunar zvani Bosna i Hercegovina.
Nije tako samo sa dijasporom, nego i sa domacim mazohistima u vecini, koji iz godine u godinu vole da sve vise i vise pate…

Nije istina da se ispis iz drzavljanstva (uvijek) mora placati. U mom slucaju da bih dobio strano drzavljanstvo morao sam “samo” dati saglasnost da “automatski” gubim drzavljanstvo BiH. Posto jos uvijek imam vazece BiH dokumente nadam se da sam i dalje drzavljanin BiH?!?

ma sta ce nam dijaspora a i sta ce njima nase drzavljanstvo

mi smo prosjačka drzava mi smo dno propast balkana nasu politiku znaju djeca u vrticu jer kod nas je korupcija glavna

ja sam ta “budala ” sto nije zelila da postane drzavljan neke druge drzave bas zbog toga sto ne zelim da izgubim nase bosansko ,a to sto dijaspora ne treba vama je jedna stvar a nama bogami treba nasa bosna .tako da je ovo bas lijepa vijest .