fbpx

Federalna inspekcija najavila nadzor u GIKIL-u

2 min. za čitanje

Aktualna situacija u GIKIL-u, kao i ekološki problemi s kojim se ova kompanija suočava bila su glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića i direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anisa Ajdinovića.

Direktor Ajdinović ovom je ovom prilikom, imajući u vidu određene rokove koji su GIKIL-u postavljeni u ranijim dokumentima, najavio da će federalni inspektori tokom slijedeće sedmice posjetiti ovu kompaniju.
„Imajući u vidu trenutno stanje, Federalna uprava za inspekcijske poslove će svoje ranije doneseno rješenje provesti, odnosno obustaviti rad GIKIL-a. Ukoliko GIKIL ne pribavi Okolinsku dozvolu do roka (15. novembar 2018. godine), kao što je to utvrđeno ranijim rješenjem, FUIP očekuje da GIKIL, po donesenom Rješenju sam obustavi svoj rad, a u protivnom će Federalna uprava, u skladu sa zakonskim odredbama i svojim ovlaštenjima pristupiti obustavljanju rada Global ispat koksne industrije Lukavac“, rekao je danas direktor Ajdinović.

Premijer Suljkanović je izrazio razumijevanje za ovu najavu direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali i još jednom istaknuo da Vlada ne želi da GIKIL stane sa radom.
„Mi ne želimo da GIKIL stane sa svojim radom, ali GIKIL mora svoje poslovanje vratiti u zakonske okvire i poslovati u skladu sa zakonima i drugim propisima Bosne i Hercegovine. Kao što smo to više puta i direktno Upravi GIKIL-a govorili , oni moraju učestalo i na redovnoj, ako treba i dnevnoj bazi, insistirati na komunikaciji sa Federalnom upravom za inspekcijske polove i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, kako bi im jasno i nedvosmisleno prezentirali svoje aktivnosti koje provode, a koje su jasni zahtjevi za dobivanje okolinske dozvole“ rekao je premijer Suljkanović, te istaknuo nadu da će GIKIL do sredine naredne sedmice ispuniti ono što se od njega očekuje.

Osim premijera Suljkanovića i direktora Ajdinovića, današnjem sastanku prisustvovali su ministar privrede Osman Puškar i pomoćnik ministra Rijad Bašić.

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ovo se može uraditi samo na jedan način, a to je uzeti upravljanje, otjerati Mitala i njegove podobne (Generalnog direktora, sekretara, dva hrvatska člana NO, direktoricu ljudskih resursa, biljku Suada Imamovića, onog ciganina Sušila itd. itd.).
Trenutno ovi navedeni, zajedno sa Mittalom, učestvuju u pripremi ponovnog izvlačenja novca iz Koksare jer Koksara kao nikad zarađuje ogroman novac.
Umjesto da se do kraja godine uloži što više novca u proizvodnju oni hoće da izvuku lovu.
Ako se sada radnici ne dignu, naprave ustanak i zaustave najveći kriminal zauvijek će ostati bez svojih radnih mjesta.

Daj ba suljkanoviću dodji ti u lukavac pa zivi, j. Te više i gikil i njihova lažna obećanja. Pa od početka rada nisu ispoštovali dogovore i šta više čekat

Nije moguce osavremeniti rad koksare i ostalih fabrika unutar GIKIL a, pa je potrebno to odmah zatvoriti. Ko imalo zna kako koksara radi dobrozna o cemu govorim.

Samo poslati inspekciju.
I to da su u Koksari svaki dan.
Ako ne bude ulaganja, investiranja, onda zatvaraj brate.

Ajdinovic, politolog VD direktor, bez konkursa postavljen na tu poziciju i sad prijeti zatvaranju industrije TK. Sarajevo ionako duplo uzoma od budzeta i nanosi stetu , a sad zele i industriju ugasiti.. Ova budaletina je na sve spremna