Edin Osmanbegović i Svetlana Cenić kandidati za budućeg premijera TK

25. Februara 2014.
2 min. za čitanje

Nakon grupe ”Udar” njega su za tu poziciju predložili: Plenum građana i građanki TK i Udruženje civilnih žrtava rata. Listu kandidata za mandatara dostavila je i sindikalna grupa građana uništene tuzlanske industrije. Listu njihovih kandidata predvodi Svetlana Cenić. Za ovakav prijedlog se zalažu radnici i neće odustati od njega, kaže Sakib Kopić iz Sindikata ”Polihema”. Imaju i alternativna rješenja, u slučaju da Svetlana Cenić ne prihvati njihovu kandidaturu. Podsjetimo, grupa ”Udar” još je predložila inženjere Mirsada Merdića i Saliha Delića, a Udruženje poljoprivrednika dr. sci Midu Glavića. Imena potencijalnih budućih premijera Tuzlanskog kantona i dalje pristižu. Rok za dostavu prijedloga kojeg je postavio Kolegij Skupštine TK ističe sutra, tj. 25. februara.

I danas je aktuelizirano pitanje smjene policijskog komesara i odgovornosti policije tokom prve sedmice protesta. Almir Arnaut, član Plenuma građana i građanki TK smatra da je policija prekoračila svoje ovlasti, a v.d. policijskog komesara, Samir Aljukić da je policija djelovala u skladu sa Ustavom i zakonom, te da će Javno-žalbeni biro MUP-a TK provjeriti sve prijave.

Do mandatara i nove Vlade, pred Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona svakodnevno se postavljaju pitanja i problemi čije je rješavanje u striktnoj nadležnosti izvršne vlasti. Jedno od takvih pitanja jeste i problem nepostavljanja direktora Tvornice transportnih uređaaj Tuzla, zbog čega prijeti kolaps još jedne tuzlanske fabrike. Naime, TTU koji posljednjih godina ima poslove, proizvodi, izvozi i isplaćuje plaće, od juna prošle godine nema direktora.

Nije danas bilo živo samo na sastancima skupštinskog Kolegija sa svim zainteresiranim stranama, već je žustra polemika vođena i u hodnicima Skupštine, dok se čekalo na kraj jednog i početak drugog sastanka. Žučnu raspravu vodili su predstavnici radnika koji smatraju da je ”Plenum političko tijelo načelnika Tuzle” i predstavnika Plenuma koji to negiraju i traže da se ne razjedinjuju u svojim zahtjevima.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments