fbpx

Delegacija Vlade TK posjetila Općinu Gradačac

4 min. za čitanje
Posjeta Općini Gradačac

Na sastanku u prostorijama Općine načelnik Fadil Imširović sa saradnicima je akcentirao potencijal kojim Gradačac raspolaže kada je u pitanju poljoprivreda. „Razvoj industrijske zone trebao bi doprinijeti razvoju osim uzgojne i prerađivačkoj grani privrede ovog kraja“ istakao je načelnik Imširović i dodao da iako je Gradačac pretežno orijentiran ka uzgoju voća ne smije se zanemariti njegov veliki potencijal kada je u pitanju proizvodnja povrća i drugih poljoprivrednih kultura, gdje bi se poticajnim sredstvima doprinijelo konkurentnosti proizvođača u njihovom nastupu kako na domaćem, tako i inostranom tržištu.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević se zahvalio na srdačnom prijemu koji su upriličili domaćini, te iskoritio priliku da još jednom podcrta da je glavni cilj cjelokupne Vlade Tuzlanskog kantona očuvanje trenutnih, i otvaranje novih radnih mjesta. „Kao Vlada mi ćemo nastojati da akcenat svog djelovanja stavimo i na izradu projekata i iznalaženje drugih izvora finansiranja, koji će osim Budžeta TK pomoći u razvoju privrede i stvaranju novih materijalnih vrijednosti“ riječi su premijera Čauševića.

Posebno je potencirano slaganje sa stavovima koji su se ovih dana čuli iz Općine Tuzla, a koji se tiču pravednije i ravnomjerne raspodjele prihoda općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i bolje putne povezanosti Gradačca sa Tuzlom kao centrom Kantona, Ovim bi se Gradačac mogao postaviti kao poslovno središte bosanske posavine. Tome u prilog govore i planovi Udruženja poduzetnika, koji idu u smjeru otvaranja Industrijske zone II u Gradačcu, kao zajedničkog projetka privrednih subjekata ove općine i lokalnih struktura Vlasti. Obzirom na značaj i potencijal projekta privrednici su pozvali Vladu da se aktivno uključi i stvaranjem zakonskih i drugih preduslova pomogne realizaciju projekta.

Posjeta Općini Gradačac

Prisutni ministri su izložili da, kada je u pitanju izdvajanje za poljoprivredu, Vlada Tuzlanskog kantona je u protekloj godini plasirala ukupno oko 4 miliona KM za podršku ovoj grani Gradačačke privrede, od čega nešto više od 2 miliona iz Budžeta TK. Prema sadašnjim planovima sličan iznos sredstava planiran je i za 2011. godinu. Ministrica obnove, razvoja i povratka TK Dijana Bilanović se dotakla teme povratnika na područje opštine Gradačac, i tom prilikom prenijela stavove sa prethodnih sastanaka da je u cilju adekvatnog usmjeravanja podrške održivom povratku, a time i razvoju potrebno uraditi reevidentiranje povratnika i uvida u stanje stvarnih povratnika koji imaju želju da tu i ostanu.

U okviru posjete Opštini delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, koju su osim premijera Čauševića i ministrice Bilanović, činili ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Imšir Škahić, ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček i drugi saradnici, je posjetila kompaniju PS CIMOS TMD-Ai i Livnicu aluminija. Ovom prilikom delegacija je izrazila zadovoljstvo stanjem koje su tamo zatekli, kao i evropskim standardima poslovanja koje su dostigle ove kompanije. „Ove kompanije su svakako dragulji naše privrede i svakako nas raduje kada vidimo da u našoj okolini imamo i kompanije ali i ljude koji su se othrvali globalnoj krizi, i nastavili svoje poslovanje uzlaznom putanjom. Ovaj potencijal svi mi moramo iskorititi kako bi sinergijiskim djelovanjem bili generator daljeg razvoja privrede, kako u Gradačcu, tako i u Kantonu i cijeloj Bosni i Hercegovini“ rekao je premijer Čaušević.

(SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments