Da li će Amir Husić ponovo biti ministar policije u TK?

21. Februara 2014.
2 min. za čitanje

Isti taj prijedlog podržalo je i Udruženje poljoprivrednika iz Tuzlanskog kantona.

Ispred građana okupljenih oko Aldina Širanovića koji je vođa protesta u Tuzli, Skupštini su upućena tri prijedloga za mandatara. Kako je za RTV Slon potvrđeno njihovi prijedlozi su Edin Osmanbegović inžinjer elektrotehnike, Mirsad Merdić također inžinjer elektrotehnike i Salih Delić koji je inžinjer rudarstva.

„Jučer smo rekli da svi koji žele učestvovati u formiranju stručne i ekspertne vlade mogu se očitovati. Ja nisam uspio sve te prijedloge pročitati“, kazao je za RTV Slon Slađan Ilić – predsjedavajući Skupštine TK.

Obespravljeni radnici Dite, Guminga, Livnice, TTU-a još uvijek nisu dostavili svoje prijedloge za mandatara, ali zato su dostavili imena dva ministra. Riječ je o Enesu Brkiću koji je predložen za ministra zdravstva te o Amiru Husiću koji je predložen za ministra policije. Podsjećamo Husić je ranije dok je Savez za bolju budućnost bio u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom obnašao tu funkciju, ali je raspadom tog saveza smjenjen sa funkcije. Radnici su od Ilića zahtjevali i da prije sastavljanja Vlade TK smjeni vršioca dužnosti policijskog komesara Samira Aljukića kao i načelnika Sektora krim. policije Zahida Selimbašića.

„Imali smo upozorenje od međunarodne zajednice da se zakonodavni organi ne smiju mješati „, istakao je Ilić.

Pred Ilićem je težak period s obzirom da su pred njega postavljeni i rokovi od neformalnih vođa grupa koje su predvodile demonstrante, ali on ističe da se za formiranje kvalitetne vlade treba vremena.

„Neki rok u razgovorima je definisan kao 1.mart i kasnije u razgovorima vidjeli ste ljudi ne preciziraju rok, a ni Ustavom nije preciziran rok“, rekao je predsjedavajući Skupštine TK.

Ilić će, nakon što mu Kolegij Skupštine dostavi ime, mandatara imenovati u roku od sedam dana. S druge strane, mandatar nema vremensko ograničenje za imenovanje ministara. Radnici su na sastanku koji su održali sa predsjednikom Skupštine TK, između ostalog predložili i da se oformi tim koji će koordinirati između građana i vlasti.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments