fbpx

Da li znate: Dr. Adolf Hempt je prvi doktor koji je radio u Lukavcu

2 min. za čitanje
Dr. Adolf Hempt u Lukavcu
Dr. Adolf Hempt u Lukavcu

Dr. Adolf Hempt (1874-1943) je najpoznatiji tvorac vakcine protiv bjesnila i osnivač Instituta Pasteur u Novom Sadu. Od 1925. godine, kada je Dr. Hempt stabilizovao Pasterovu vakcinu, njena proizvodnja je u Jugoslaviji, u Pasterovom zavodu trajala do 1983. godine, a u Madjarskoj do 1989. godine. Ta vakcina se i dan-danas koristi u Juznoj Americi, ali pod drugim imenom.

Dr. Adolf Hempt
Dr. Adolf Hempt

Hempt je rođen 21. Septembra 1874. godine u Novom Sadu (tadašnjoj Austro – Ugarskoj monarhiji) kao sin belgijskog  protestantskog misionara i domaćice iz Budimpešte. Nakon rođenja, njegovi roditelji sele u Sarajevo, gdje je Hempt završio osnovnu školu. Kako mu roditelji nisu bili dovoljno bogati da Adolfu plate studiranje, on kao vojnik odlazi na studije u Graz i Munchen. Diplomirao je u Grazu 1898. godine.

Kao doktor pripravnik počiinje raditi u Beču. Oženio je Mariju Winkler 1903. godine. Nakon demobilisanja preselio se u Lukavac, gdje je radio kao doktor.

Dr. Hempt je prvi i jedini doktor koji je radio u Lukavcu od 1905 do 1921 godine. Za vrijeme Prvog svjetskog rata bio je zapovjednik vojne bolnice u Trstu. Poslije sloma Austrougarske, Dr. Hempt se vratio u Lukavac i ostao na mjestu opštinskog doktora do 1921.

Dr. Hempt je imao osmoro djece, pet sinova i tri kćerke. Sva djeca su rođena u Lukavcu, osim najstarijeg sina koji je rođen u Austriji 1904 g.

Umro je 1943. u Novom Sadu , gdje je pokopan u starom protestantskom groblju. U njegovu čast, Institut Pasteru je podigao spomen ploču koja se nalazi u Novom Sadu. Od 2002. godine ulica u kojoj se nalazi njegova porodična kuća nosi naziv Dr. Hempt ulica.

Ukoliko su vam poznate zanimljivosti koje su vezane za naš grad ili istorijske činjenice, javite nam se na redakcija@sodalive.ba

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pohvale za članak.Lijepo je saznati istoriju Lukavca.Čovjek je zaslužio bar da neki sokak nosi njegovo ime.Molim redakciju da iskopa još ovakvih istorijskih činjenica i da nam predoči nek se zna…..

Svaka cast za clanak. Kamo srece da i danas imamo ljekare poput Hempta, ali ne – mi imamo Midu i Tarika.. Smiluj se Boze