Čak 527.000 građana BiH s dozvolom nema automobil ili motocikl

3 min. za čitanje

Na cestama u BiH ima više od 895 tisuća vozila. Ovom broju registriranih vozila u BiH treba dodati i ona neregistrirana, kao i vozila koja su registrirana u drugim državama, a trenutno su u BiH. U svakom slučaju, to je i te kako respektabilan broj za zemlju u socijalnom i ekonomskom stanju kakvo je ovih godina u BiH.

Najviše polovnih vozila

Službeni podaci BIHAMK-a otkrivaju i da je od ukupnog broja blizu 551 tisuća ili 61,3 posto vozila registrirano u Federaciji, a oko 318 tisuća, odnosno 35,49 posto u Republici Srpskoj. Preostalih tri posto ili 27 tisuća vozila otpada na Brčko Distrikt. Najviše je, naravno, osobnih vozila, čak 776 tisuća, a ostatak čine teretna vozila, autobusi, traktori, radni strojevi, motocikli i priključna vozila.

Unutar Federacije, očekivano, najveći broj vozila registriran je u županijama s najvećim brojem stanovnika. Prednjači Sarajevo sa 126 i Tuzlanska županija sa 109 tisuća vozila. U Zeničko-dobojskoj registrirano je 84, a u Hercegovačko-neretvanskoj 65 tisuća vozila. Unsko-sanska županija ima 55, središnja Bosna 54, Zapadnohercegovačka 28, a Hercegbosanska županija 15 tisuća vozila. Na začelju su županije s najmanjim brojem stanovnika – Posavska s 10 i Bosansko-podrinjska županija s tek nešto više od šest tisuća vozila.

Broj vozila u BiH značajno se uvećao prošle godine, jer je prvi put registrirano više od 68 tisuća vozila. To je 7,62 posto od ukupnog broja registriranih vozila u zemlji. Međutim, najveći broj tih prvi put registriranih vozila otpada na polovne automobile, odnosno vozila uvezena iz inozemstva. Njih je više od 60 tisuća, dok na nove automobile otpada tek malo više od osam tisuća vozila. Znači, manje od jedan posto svih registriranih vozila u BiH odnosi se na nova vozila koja su pravne ili fizičke osobe kupile u prošloj godini. To mnogo govori o kupovnoj moći bh. građana, jer se očito mnogi prije odlučuju na jeftiniju opciju uvoza polovnih vozila iz inozemstva, nego na kupovinu novog automobila u BiH. Podaci prikupljeni od autokuća govore da je prodaja novih automobila u prošloj godini opala za čak 26,52 posto.

Sve teže do novog auta

Da mnogi građani BiH ne mogu sebi priuštiti automobil, vidi se i iz usporedbe broja registriranih osobnih automobila s brojem građana koji posjeduju važeću vozačku dozvolu. Iako je broj važećih vozačkih dozvola u prošloj godini smanjen za više od 29 tisuća, još uvijek ovaj dokument posjeduje 1,315.680 građana. Računica pokazuje da čak 527 tisuća vlasnika vozačkih dozvola ne posjeduje automobil ili motocikl.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ma manite tih sporednih tema i statistika daj da se organizujemo da pobijemo politicare da se Bosna spasi…

adbanner